Foto: Freepik

Když se řekne platidlo, tak si většina lidí představí peníze. To ale není jediné platidlo. Mezi platidla patří například i tzv. kolkové známky. Ty se na našem území začaly tisknout a používat již za doby Rakouska-Uherska. Kolkové známky, neboli kolek, se používají při platbách vůči státním úřadům či soudům.

Důvodem podle současné vlády je fakt, že se prý nevyplatí tuto ceninu dál uměle udržovat v oběhu a vydávat ji. Ve Střední Evropě jsem jediný stát, který tuto ceninu, která slouží jako úhrada poplatků státním orgánům, ještě drží. Poslední ze sousedů ji zrušilo Slovensko zhruba před deseti lety.

Foto: Freepik

Jestliže doma nebo ve firmě mátě schovány nějaké kolky, tak nyní máte možnost je ještě vyměnit za peníze, a to na pobočkách České pošty. Letos je totiž tzv. přechodné období, kdy je možné je vyměnit. Možná si říkáte, co platbu kolkem nahradí?

Není pak asi žádným překvapením, že platbu kolkem nahradí standardní způsoby platby, jako je platba kartou, bankovním převodem nebo přímo na pokladně v hotovosti. Je to o mnoho praktičtější. Už vám žádná úřednice nebude říkat, že máte ještě dojít pro kolek. Zkrátka jen zaplatíte a jdete.

Zdroj: Danovky.cz (odkaz)