Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Parkování a občerstvení

Výlet do Prachovských skal začíná pohodlně na parkovišti přímo u vstupu do skal. Parkoviště je dostatečně velké a nachází se zde i několik stánků s občerstvením. Ať už máte chuť na zmrzlinu, párek v rohlíku, nebo kávu, rozhodně se nemusíte bát, že byste zůstali hladoví nebo bez energie na cestu. Co se týče zázemí, je však dobré si uvědomit, že na trase uvnitř skal nejsou žádné toalety. Ty najdete pouze u parkoviště, takže je dobré si cestu naplánovat i s tímto ohledem.

Výhledy, které stojí za to

Samotná trasa, kterou jsme si prošli, nabízí hned několik vyhlídek, které si určitě nesmíte nechat ujít. Jednou z prvních, kterou jsme navštívili, je Vyhlídka Českého ráje. Tato vyhlídka poskytuje úžasný panoramatický výhled na okolní krajinu, který bere dech. Dál na trase jsme se zastavili na Vyhlídce Míru, která nabízí nádherný výhled na skalní věže a okolní přírodu. A nakonec jsme se dostali na Pechovu vyhlídku, odkud se naskytl další jedinečný pohled na tento skalní labyrint.

Každá vyhlídka má své specifické kouzlo a dohromady tvoří pestrý zážitek, který potěší každého milovníka přírody a dobrodružství. Výhledy z těchto míst vám umožní vychutnat si rozmanitost skalního města a přitom se na chvíli zastavit a nadechnout se čerstvého vzduchu.

Dobrodružné průchody a náročný terén

Jedním z vrcholů našeho výletu byla cesta skrz Císařskou chodbu, která je jedním z nejnáročnějších úseků trasy. Tento skalní průchod je poměrně úzký a místy velmi strmý. V některých částech musíte zdolat schody, které jsou poměrně vysoké a ne vždy snadno přístupné. Právě proto je tento výlet nevhodný pro kočárky a malé děti. Naopak, pokud máte starší děti, které si poradí s terénem, výlet do Prachovských skal bude pro ně skvělým dobrodružstvím.

Terén není vhodný pro úplné začátečníky, ale ti, kteří mají trochu zkušeností s horskou turistikou, se budou cítit jako doma. Císařská chodba je úzký průchod mezi skalami, kde se místy budete cítit, jako by vás skály obklopovaly ze všech stran. Je to však nádherný zážitek, který přináší tu pravou dávku adrenalinu a přiblíží vás přírodě v její surové kráse.

Pro koho je výlet vhodný?

Prachovské skály jsou rozhodně ideální volbou pro rodiny s většími dětmi, které už zvládnou náročnější turistické trasy. Malé děti by mohly mít potíže s velkými schody a strmějšími částmi, které na trase potkáte. Také pro kočárky je tento výlet naprosto nevhodný – terén je místy velmi nerovný a úzký.

Na druhou stranu, pokud se nebojíte trošky fyzické námahy a hledáte krásnou přírodu, vyhlídky a trochu adrenalinu, Prachovské skály vás rozhodně nezklamou. Celý výlet nabízí nejen úchvatné výhledy, ale i možnost prozkoumávat skalní labyrint, kde si budete připadat jako v jiném světě.

Závěrem

Výlet do Prachovských skal je ideálním způsobem, jak strávit den v přírodě a objevit krásy Českého ráje. Ať už milujete vyhlídky, skalní průchody, nebo prostě jen procházky nádhernou přírodou, tato oblast vám nabídne vše. Připravte se na trochu náročnější terén, ale odměnou vám budou nezapomenutelné výhledy a skvělý zážitek.

Zdroj: prachovskeskaly.cz (odkaz)