Foto: Freepik

Globální zátěž rakovinou roste

Podle IARC bylo v roce 2022 celosvětově zaznamenáno odhadem 20 milionů nových případů rakoviny a 9,7 milionu úmrtí. Do roku 2050 se předpokládá nárůst nových případů na více než 35 milionů ročně, což představuje 77% nárůst oproti roku 2022. Tento trend je výsledkem kombinace stárnutí populace, populačního růstu a změn v expozici rizikovým faktorům spojeným se socioekonomickým vývojem.

Hlavní příčiny nárůstu u mužů

Pro muže je situace ještě znepokojivější. Výzkum publikovaný v časopise Cancer naznačuje, že počet úmrtí mužů na rakovinu by se mohl zvýšit až o 93 %. Mezi hlavní faktory přispívající k tomuto nárůstu patří:

Rakovina
Rakovina

Foto: Freepik

Stárnutí populace: S prodlužující se délkou života se zvyšuje počet mužů ve vyšších věkových kategoriích, kde je riziko rakoviny vyšší.

Změny v životním prostředí: Znečištění ovzduší zůstává klíčovým environmentálním rizikovým faktorem. Urbanizace a průmyslový rozvoj zvyšují expozici škodlivým látkám.

Životní styl: Kouření, nadměrná konzumace alkoholu a obezita jsou hlavními rizikovými faktory. Tyto návyky jsou spojeny s vyšším výskytem rakoviny plic, jater, tlustého střeva a dalších orgánů.

Nedostatečný přístup ke zdravotní péči: WHO zjistila, že pouze 39 % zemí poskytuje základní onkologickou péči jako součást financovaných zdravotních služeb pro všechny občany. To znamená, že mnoho mužů nemá přístup k včasné diagnostice a léčbě.

Nerovnosti v zátěži rakovinou

Globální odhady odhalují výrazné nerovnosti v zátěži rakovinou podle indexu lidského rozvoje (HDI). V zemích s nízkým HDI je předpokládaný nárůst incidence rakoviny až 142 %, zatímco v zemích s vysokým HDI je nárůst menší. To naznačuje, že země s omezenými zdroji budou nejvíce postiženy, přestože mají nejmenší kapacitu pro řešení tohoto problému.

Nejčastější typy rakoviny u mužů

V roce 2022 byla nejčastěji diagnostikovanou rakovinou u mužů rakovina plic, následovaná rakovinou prostaty a tlustého střeva. Rakovina plic byla také hlavní příčinou úmrtí na rakovinu u mužů. Přetrvávající užívání tabáku, zejména v Asii, přispívá k vysokému výskytu tohoto onemocnění.

Jak snížit riziko a změnit nepříznivý trend

I přes tyto nepříznivé prognózy existují kroky, které mohou muži podniknout k ochraně svého zdraví:

  • Přijetí zdravějšího životního stylu: Omezení kouření a alkoholu, zvýšení fyzické aktivity a udržování zdravé tělesné hmotnosti mohou významně snížit riziko rakoviny.
  • Zlepšení stravovacích návyků: Snížení konzumace nasycených tuků a červeného masa, vyhýbání se ultrazpracovaným potravinám a zařazení potravin bohatých na antioxidanty, jako je zelený čaj a fermentované potraviny, může mít pozitivní vliv.
  • Pravidelné lékařské prohlídky: Aktivní účast na screeningových programech a nepodceňování preventivních prohlídek mohou vést k včasné diagnóze a úspěšnější léčbě.
  • Zvýšení povědomí a vzdělávání: Informovanost o rizikových faktorech a příznacích rakoviny je klíčová pro včasnou intervenci.

Výzva pro zdravotnické systémy

WHO zdůrazňuje potřebu investic do zdravotnických služeb a infrastruktury, zejména v zemích s nízkým a středním HDI. Nerovnosti v přístupu k péči a finanční ochraně vedou k horším výsledkům u pacientů s rakovinou. Bez výrazných investic a politické vůle se globální zátěž rakovinou bude nadále zvyšovat.

Závěrečné myšlenky

Předpovědi o dramatickém nárůstu úmrtí mužů na rakovinu jsou znepokojivé, ale nikoli nevyhnutelné. Kombinace individuálních opatření a systémových změn může pomoci zvrátit tento trend. Muži jsou vyzýváni, aby převzali aktivní roli ve svém zdraví, zatímco vlády a zdravotnické organizace by měly zajistit dostupnost kvalitní péče pro všechny.

Zdroj: EasyHealthOptions.com (odkaz), who.int (odkaz)