Foto: archiv Žádný Špeky / autor Lukáš Erlebach
Nyní si představíme jen okrajově, co všechno dokáže obyčejná červená řepa vyléčit. Typickou rubínovou barvu dává řepě speciální barvivo, které zároveň rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Nejde opomenout ani její močopudné účinky, podporu vylučování soli z těla, povzbuzení činnosti trávicí soustavy a žluči, pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě a také má velice pozitivní účinky na náš zrak.
Červená řepa podporuje růst buněk a je schopna dokonce opravovat jejich jádro. Zároveň aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zlepšuje zásobování buněk kyslíkem. Řepa vás vytáhne ze stresu, detoxikuje tělo, zbavuje tělo jedovatých látek z jater a mozku, přispívá k větší pružnosti a lesku pleti, vlasů a nehtů. Z pohledu složení je na tom řepa také velice slibně, protože ve 100 g červené řepy nalezneme 70 mg sodíku, 380 mg draslíku, 20 mg vápníku, hořčík, rubidium, caesium, vitamin C, vitamíny skupiny B a mnoho dalšího.
NEJVĚTŠÍ ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS ČERVENÉ ŘEPY:
1. Betacyanin
Jde o pigment, který dodává řepě její typické zbarvení do tmavě červené a někdy až po fialovou. Jeho hlavním přínosem jsou proti nádorové účinky. Zároveň je to velice efektivní antioxidant, který podporuje střevní mikroflóru a střevní vstřebávání. Na imunitu je pak nejlepší šťáva z červené řepy.
2. Betain
Obecně se dá říci, že podporuje činnost jater a zabraňuje kornatění tepen. Betain navíc prokazatelně snižuje hladinu aminokyseliny, homocysteinu – výskyt této aminokyseliny souvisí s onemocněním kardiovaskulárního systému.
3. Vláknina
Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž jednak navozuje pocit sytosti a zároveň napomáhá i ke správnému trávení. Tato rozpustná vláknina také dokáže snížit tzv. špatný cholesterol a napomáhá správnému vyměšování.
4. Kyselina listová
Zajímavostí je, že šťáva z jediné řepy obsahuje až 34% doporučené denní dávky kyseliny listové. Ta je nezbytná zejména pro těhotné ženy, protože pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku u nenarozených dětí. Zároveň také pomáhá jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám.
5. Zabraňuje anémii (chudokrevnosti)
Červenou řepu mnohdy ocení také vegetariáni, protože je bohatá na obsah železa. Spolu s vysokým podílem kyseliny listové podporuje tvorbu červených krvinek. Zcela jedinečnou funkci pak má při detoxikaci organismu.
6. Normalizuje krevní tlak
Mnohé vědecké týmy se zabývají dalšími zdravotními účinky červené řepy a bylo zjištěno, že již dva šálky šťávy z červené řepy dokáží snížit krevní tlak a zvýšit sportovní výkon tím, že sníží množství kyslíku potřebné během tréninku. Z pohledu zdraví je rozhodně řepná šťáva zdravější než kofein či jiné doplňky.
Jak nejlépe využít červenou řepu?
Nejlepší je samozřejmě konzumovat červenou řepu syrovou, protože tepelnou úpravou ubývá jejich užitečných látek
Pro správný chod našeho organismu postačí jen poloviční sklenička šťávy z červené řepy. Tu můžeme doplnit o lžičku medu nebo šťávu z jablek. Pro elixír proti chřipce a angíně můžete přidat i celer, resp. šťávu z celeru
Ideálně je pak na veškeré problémy související s menopauzou
Jde o ideální prostředek pro hubnutí
Zdroj: vitalweb.cz (odkaz)