Foto: Pixabay

Receptů na míchaná vajíčka je mnoho a každý má svůj oblíbený. Většinou lidem nejvíce chutnají vajíčka se šunkou nebo špekem. Existují však i daleko zdravější a chutnější recepty. Podívejte se na video níže a posuďte sami. Zároveň se můžete přesvědčit v následujících sedmi bodech, jak prospěšná pro váš organismus a vaši imunitu, vajíčka jsou.

1. OBSAH BÍLKOVIN

Jak již bylo řečeno, tak tou hlavní výhodou je obsah bílkovin, který je nezpochybnitelný. Bílkoviny potřebuje každý organismus nezávisle na tom, zda jste na dietách, sportujete nebo si chcete jen dopřát zdravou svačinku. Největší zastoupení je pak logicky v bílku, ale i ve žloutku můžeme najít zhruba 16% bílkovin. To, proč mnozí vyzdvihují vaječnou bílkovinu je hlavně pro její nadprůměrný obsah esenciálních aminokyselin. Tyto jsou pak téměř ze 100% pro člověka stravitelné a hlavně si je lidské tělo neumí vyrobit samo. I když během tepelné úpravy se mohou některé nutriční hodnoty měnit, hodnota bílkovin je více méně stejná.

2. VITAMÍNY A MINERÁLY

Možná to někteří z vás nevěděli, ale vejce obsahuje mimo vitamín C snad všechny vitamíny. Ve žloutku najdeme zejména ty, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K) a v bílku následně celou řadu B. Z minerálních látek je zde železo, fosfor, draslík a zinek.

3. BEZ TUKŮ

Bílek samotný je pak zcela bez tuků a i proto má velice nízkou kalorickou hodnotu. Naproti tomu žloutek se skládá asi ze 2/3 z tuků s tím, že zhruba polovina jsou fosfolipidy. Ty jsou nezbytné pro stavbu a funkci našich buněk.

4. OBSAHUJE MASTNÉ KYSELINY

Jednou z nejdůležitějších částí tuků jsou tzv. mastné kyseliny s tím, že obyčejné slepičí vejce má asi 6g mastných kyselin. Mastné kyseliny obsažené ve vejcích pak mají antitrombotické, antiaterosklerotické a protizánětlivé vlastnosti. Při zvýšené konzumaci vajec mohou tyto mastné kyseliny působit jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám (ateroskleróza, trombóza), revmatické artritidy a samozřejmě celé řady dalších onemocnění.

5. VYSOKÁ NUTRIČNÍ HODNOTA

Vajíčko je pak z pohledu nutričního prakticky jednou z nejhodnotnějších potravin a průměrně se jeho energetická hodnota pohybuje okolo 350 kJ s tím, že jako hlavní zdroj je zde žloutek díky svým tukům. Podle odborníků není konzumace vajec nikterak nebezpečná – výjimku tvoří pouze lidé trpící hypercholesterolaemií. Pokud jste však průměrný zdraví jedinec, není pro vás konzumace 2 vajec denně žádné riziko a naopak vám to může ještě pomoci.

6. STRAŠÁK JMÉNEM CHOLESTEROL

V souvislosti s vajíčky se většina lidí bojí vysoké hladiny cholesterolu. Tato obava dokonce způsobila pokles ve spotřebě vajec nejen v České republice, ale také v celé Evropě. Je však důležité si uvědomit, že do určité míry je cholesterol pro náš organismus nezbytný a jeho hladina souvisí s naším individuálním metabolismem. Ze stravy však můžete ovlivnit tuto hladinu pouze o zhruba 30%.

Na druhou stranu právě vysoká hladina cholesterolu v krvi je jedním z hlavních rizikových faktorů v případě onemocnění kardiovaskulárního systému. Takovýto cholesterol pak spíše pochází z našeho životního stylu, energeticky náročných potravin a pokrmů a stravy bohaté na nasycené mastné kyseliny. Navíc vajíčka, která jsou dostupná dnes v obchodech, obsahují méně cholesterolu než před několika letu. Je to v důsledku šlechtění slepic i krmných směsí.

7. CO SALMONELA?

Salmonela se přenáší buď od nemocné nosnice nebo ze znečištěné skořápky z prostředí chovu, a to buď podestýlkou nebo trusem. Do bílku a žloutku pronikne salmonela pouze v případě, že je skořápka porušená. Ze skořápky se pak navíc může kontaminovat kuchyňská linka, naše ruce, a další předměty. Proto silně doporučujeme vytloukat vajíčka do jiné nádoby, než ve které jsou zpracovávána.

Zdroj: AustralianEggs.com.au (odkaz)