PŘEHRAJTE SI AUDIOVERZI NAŠEHO ČLÁNKU ZDE:

Foto: Pixabay

Někdo přistoupí na keto dietu a ze svého jídelníčku vynechá veškeré sacharidy a někdo se rozhodne, že po práci půjde do fitness centra, kde stráví veškerý volný čas. Tak jako tak to znamená určité omezování a oběti pro vás i pro vaši rodinu. Naštěstí existuje způsob, jak poměrně efektivně shazovat přebytečná kila a navíc trávit více času s rodinou.

Řeč je o obyčejné chůzi, které se můžete věnovat všude a s kýmkoliv. Chůze navíc výrazně zlepšuje kondici, spaluje kalorie a pomáhá při onemocnění srdce, cév, osteoporóze a bolestem pohybového aparátu. Jediným možným problémem je pouze to, jak chodíte.

Foto: Pixabay

Jde o to, že pokud se nějakým způsobem hýbete, spalujete jako první sacharidy. Teprve poté začne vaše tělo spalovat tukové zásoby, což nastává asi po půl hodině vaší aktivity. Z tohoto pohledu je lepší odpolední procházka než dvacetiminutové kardio cvičení. Zajímavé je, že i během dne kolikrát zvýšíte nevědomky svoji tepovou frekvenci, a to v případě, kdy doháníte autobus nebo spěcháte do práce.

Tepová frekvence, která je ideální pro spalování tuků by se pak měla pohybovat do 70% vaší maximální frekvence. Možná překvapující informací je, že při obyčejné chůzi zapojíte až dvě stě svalů, ale pokud si chcete vylepšit i svou postavu, musíte hlavně myslet na správné držení těla a pravidelný krok.

Důležité také je, jak se na tu chůzi připravíte. Rozhodně není vhodné jít se projít s kabelkou, která vám poskytuje jednostrannou zátěž a táhne vaše tělo k jedné straně. Proto je nejlepší zvolit spíše batoh s ergonomickými zády, který zátěž rovnoměrně rozloží.

Někoho možná trápí bolavá záda, špatné klouby nebo větší bříško, ale ani to není samozřejmě problém. Dá se to jednoduše překonat pomocí turistických hůlek nordic walking, které vám samozřejmě odlehčí. Navíc při chůzi s turistickými holemi zapojíte do chůze ještě více svalů a jako bonus narovnáte intuitivně i svá záda.

Tělo při chůzi musíte mít nakloněné mírně dopředu a hlava musí být jako prodloužení páteře. Dále si musíte dát pozor, abyste měli mírně pokrčená kolena, protože v takové poloze dokážou tlumit nárazy.

PROTI BOLESTI V KOLENOU

Někteří lidé nechodí na procházky, protože se bojí toho, že je bolavá kolena začnou bolet ještě více. Při správné technice chůze se bolesti kolenou bát nemusíte, ale naopak se uvolníte a rozhýbete celý metabolismus. Často opomíjenou chybou je i tzv. „šmajdání,“ které může rozhodit celou geometrii těla.

POMOZTE SVÝM ZÁDŮM

Mnoho lidí ani neví, že správná chůze je i velice vhodným cvikem proti bolesti zad. To ocení zvláště ti, jejichž pracovní den stráví celý na židli. Na druhou stranu si můžete nesprávnou chůzí také některou bolest způsobit. Nejhorší je pak pomalá chůze či dlouhé postávání třeba v obchodních centrech.

Při pomalé chůzi je totiž naše tělo nedostatečně vzpřímené a váha našeho těla více zatěžuje šlachy a ne svaly. Nejedná se tak o svalovou bolest, ale spíše o bolest nejrůznějších podpůrných tkání, které se unavily. Proto je naprosto nezbytné držet se všech výše zmíněných zásad.

PROVĚTREJTE MYSL

V neposlední řadě je pohyb na čerstvém vzduchu velice důležitým prostředkem pro okysličení krve a také pro zatíženou mysl či unavenou psychiku. Při chůzi i při běhání se totiž do těla uvolňují endorfiny, což jsou hormony štěstí. Chůze pak celou vaši osobu zklidní a zvýší koncentraci. Je pak trochu ironické, že některé zásadní volby a složité problémy můžete rozluštit a vyřešit spíše na procházce, než za stolem po hodinách úvah a přemýšlení.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)