Foto: Pixabay

Proč čistit troubu?

První důvod asi ani nemusíme zmiňovat, protože nikdo asi nechce mít troubu s připálenými zbytky starého jídla a mastné okraje. Další důvod je ten, že z těchto připálených mastných fleků a zbytků jídla se při pečení uvolňují karcinogenní látky, což samozřejmě také není žádoucí.

O trochu méně známý důvod je pak omezení rovnoměrného ohřevu. Pokud na vnitřním povrchu trouby jsou mastné nánosy, brání to rovnoměrnému pečení. Může se tak s trochou nadsázky stát, že na jedné straně bude maso syrové a na druhé se bude pálit. Nemluvě o tom, že při pečení dochází k dalšímu připalování a uvolňování nepříjemných zápachů a plynů do prostoru kuchyně.

Jak vyčistit efektivně troubu?

Každého asi napadnou minimállně dva způsoby, a to sáhnout po babských radách nebo nějakých chemikáliích. Každá z těchto variant má své klady i zápory a my si v následujících bodech představíme ty nejzákladnější.

Jak vyčistit troubu octem?

Pokud se rozhodnete pro čištění trouby pomocí octa, postačí vám nanést trochu octa na hadřík a celý vnitřek trouby tím poctivě vydrhnout. Poté je zapotřebí rozehřát troubu na nějakou dobu na teplotu minimálně 150 °C. V rozehřáté troubě se totiž snadněji rozpustí mastnota a veškeré nečistoty. Poté se trouba nechá samovolně vychladnout a následně se poctivě celý vnitřek trouby musí poctivě otřít vlhkým hadříkem a dodrbat houbičkou.

Foto: Pixabay

Jak vyčistit troubu jedlou sodou?

Do nějaké misky si dáte zhruba hrst jedlé sody a pár kapek citronové šťávy. Šťávy přidávejte tolik, aby vám vznikla roztíratelná pasta. Tuto pastu pak naberte na houbičku a vydrhněte celý vnitřek trouby, a to včetně skla. Nechte tuto pastu působit přes noc. Ráno pak naleznete pastu zcela zaschlou. Pro otření potřebujete jen postačí vzít obyčejný vlhké hadří a zaschlou pastu setřít. Dbejte však na to, abyste ji setřeli opravdu důkladně.

Jak vyčistit troubu chemickým čistidlem či sprejem?

V drogériích se prodává celá řada silných chemikálií, nejčastěji ve formě spreje či pasty, které nanesete do vnitřních prostor trouby, necháte předepsanou dobu působit a následně omyjete. Zde je ale velký problém, protože tyto chemikálie bývají jedovaté a jsou to z velké části žíraviny. Proto je zapotřebí vntiřek trouby několikrát důkladně opláchnout, abychom měli jistotu, že žádná z chemikálií nezůstala uvnitř. Při tepelném zahřátí těchto chemikálií v přítomnosti jídla by mohlo dojít k výrazným zdravotním komplikacím.

Jak vyčistit troubu párou?

Další způsob je čištění párou, což je jednak ekologické a jednak efektivní. V praxi stačí nalít do pekáče zhruba půl litru vody a dát to na režim EcoClean, Clean, Steam nebo alespoň horkovzdušně po dobu alespoň 30 minut. Během této doby neotevírejte dvířka, ať pára neujde. Pára by měla mastnotu změkčit a poté stačí jen vzít obyčejný suchý hadřík a vnitřek trouby vytřít. Některé moderní trouby mají i zvláštní režim pro páru, kde byste měli postupovat podle doporučení výrobce.

Zdroj: ireceptar.cz (odkaz), mora.cz (odkaz)