Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Kempování nebo jen piknik v přírodě je od jakživa považován za velice romantickou záležitost. V poslední době navíc dostala příprava jídla v přírodě zcela nový rozměr, a to ekonomický. Historicky totiž byla hospoda či restaurace vždy lidovým místem, kam jste mohli zajít na jídlo či jen tak posedět.

Dneska tomu díky ekonomické inflaci tak není. Když jde čtyřčlenná rodina na jídlo a každý si dá něco k pití, zaplatí více jak 1 000 korun. To jsou už velké peníze. Daleko jednodušší je svůj výlet či dovolenou pod stanem vylepšit a připravovat si jídlo sám. Existuje mnoho receptů pro rychlý oběd a část z nich naleznete v našich videoreceptech.

Pokud si místo denního menu raději koupíte kuřecí maso, budou vaše náklady na oběd 6x nižší. Nastává druhá otázka, na čem vařit. Na to mají vliv zpravidla dva faktory, a to maximální zátěž, kterou chcete s sebou nést na výlet či pod stan a druhým faktorem je jaké pohodlí si chcete dopřát.

Jistě si pamatujete, jak za starých dob lidé s sebou nosili velkou 5 kg propan-butanovou láhev s těžkým dvouplotýnkovým vařičem. To je v dnešní době již přežitek, protože zabírá mnoho místa a zároveň je velice těžká. Další řešením může být použít efektivní jednoplotýnkový malý vařič, který bohatě dostačuje pro přípravu polévek či pokrmů na jedné pánvy.

Není problém na něm připravit i opečené maso a vařené brambory. Stačí jen opéct maso, dát ho stranou, uvařit brambory a maso tam na 5 minut vrátit na ohřátí. Recenzi na vařič Meva Spark jsme v minulosti již prováděli a mluvíme proto z vlastní zkušenosti.

Takovým kompromisem a elegantním řešením je pak Meva Dual Compact, což je malý a skladný dvouplotýnkový vařič, který se nám naštěstí dostal do redakce na testování. Na tomto vařiči mne zaujalo hned několik věcí:

  • i když se jedná o dvouplotýnkový vařič, je možné jej napájet z malé 230g plynové kartuše

  • obsahuje i jednu grilovací desku

  • dá se složit do praktického a malého kufříčku

Toto jsou jen věci, které mne zaujali na první pohled před tím, než jsme ho podrobili našemu testování. Zůstalo naše nadšení i po testování?

VZHLED

Celý vařič vám přijde jako malý kovový kufřík, který je skutečně kompaktní. Vařič je pak vyvedený v typických barvách společnosi Meva, což je ve světle zelené. Jeho rozměry jsou po rozložení 505 x 215 x 100 mm. Ve složeném stavu jsou jeho rozměry 275 x 215 x 130 mm. Pro doplnění technických informací musíme zmínit, že má výkon 4,6 kW a spotřebu plynu 334 g/h. Tento údaj je ale uvažován při obou zapnutých hořácích na plný výkon.

Jeho váha je pak jen o málo větší než láhev s minerálkou, a váží 2,5 kg. V balení se pak nachází samotný vařič, přívodní hadička na plynovou kartuši a návod. Vařič se používá pouze s kartuší o gramáži 230 g nebo 450 g, které mají ventil se závitem (7/16″) typu UKP02006 nebo UKP02007.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Vařič po rozbalení je složený a má dokonce i malé ucho jako u kufříku pro snadnou manipulaci. Pod tímto držadlem se nachází malá skobička, která brání samovolnému rozevření. Po otevření o 180 stupňů máte před sebou dva hořáky, dvě konstrukce na hořáky pro umístění varných nádob a jednu grilovací plotnu.

Pod každou plotýnkou se nachází regulátor pro plyn a piezo zapalování. V praxi to znamená, že s sebou nemusíte ani mít zapalovač, protože stačí otočit kohoutkem, zmáčknout tlačítko pro jiskru a již vám hořák bez problémů hoří.

Výhodou z mého pohledu je, že tento vařič můžete využít jako dvě plotýnky pro přípravu polévky na jedné a rizota na druhé. Druhou variantou je grilovat si maso na jedné plotýnce a na druhé vařit brambory. Upřímně řečeno mám dlouholeté zkušenosti s kempingem a trampským životem, ale vždy jsme používali jen lihový vařič a vaření, zvláště v zimě, bylo skutečně náročné. Za zmínku stojí i malé protiskluzové nožičky, které jsou ze spodu vařiče pro případ, že vaříte na kampingových stolečcích, které jsou kluzké.

O to více žasnu nad tímto produktem, když vidím jeho potenciál. Mám na výlety malý 20 l batoh, do kterého jsme bez problémů sbalil vařič, jednu kartuši, maso v krabičce a na karabinu připnul pánev. Teď už vám nic nebrání udělat si piknik kdekoliv bez nutnosti tahat s sebou mnoha kilogramové náplně.

Možnost vařit na dvouplotýnkovém vařiči za použití malé kartuše mne skutečně uchvátila. Jako starý tramp musím ocenit i mírně zapuštěný hořák nad úroveň vařiče. To oceníte zejména při přípravě pokrmů v zimě nebo za větrného počasí. I malý vánek totiž může výrazně ovlivnit výkonnost vařiče.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

VAŘENÍ

I když to většina lidí asi nedělá, tak doporučujeme přečíst si návod k použití. V něm se například dozvíte, jak správně umístit přívodní hadičku k plynové kartuši. Zde je potřeba, aby byla správně namontovaná, abyste předešli případným problémům. Zároveň upozorňujeme, že vzhledem k tomu, že je hadička na plyn externí, je jednoduché ji zapomenout nebo ztratit.

Proto na ni skutečně myslete. Na místě určení pak vařič otevřete a umístíte na vodorovné místo. Ne že by vařič neuměl vařit při poloze šikmo, ale jde spíše o vaše potraviny. Pokud budete mít nerovný terén, může vám hrnec či pánvička jednoduše sklouznout. Následně stačí jen postavit hrnec či pánvičku na místo, otočit kohoutkem a hodit jiskru přes piezo zapalování.

Nejde o malý jednoplotýnkový vařič, a proto ze zkušeností odhaduji, že na něj můžete použít jen hrnce od určitého minimálního průměru. Jinými slovy plecháček bych tam nedával, leda byste ho umístili na grilovací desku a předstírali, že je to ploténka. Na klasický vařič bych dával hrnce od cca 8 cm.

Někdo při přípravě pokrmů na plynovém vařiči otočí kohoutkem na plno. Tím ale dochází ke zbytečné spotřebě plynu. Já připravuji jídlo tak, že nejdříve na maximum rozpálím olej, pánev, vodu či hrnec a v momentě, kdy tam dám maso, zeleninu či polévku ztlumím plamen a nechám ho na minimum, aby se voda jen přebublávala.

Vyzkoušeli jsme i grilovací desku a na rovinu musím říci, že se jedná o bytelnou desku, která bezvadně sedí na místě. Její umístění je jednoduché, protože stačí na normální hořák posadit tuto desku. Jen bych upozornil, abyste ji jednostraně nezatěžovali. Pokud zatlačíte na jedné straně desky třeba obracečkou, mohli byste ji převrhnout. Přeci jen je tam stále položená a ne nacvaknutá.

I když je bytelná je až překvapivě lehká a je znát, že byly použity kvalitní materiály. S hlínkovým ešusem, se kterým jsem chodíval do lesa se to nedá srovnávat. Grilovací deska má nepřilnavý povrch, takže se nemusíte bát, že se maso přichytí. Na rozdíl od klasického grilování je toto zdravější, protože žádné šťávy z masa ani tuk nekapou na zdroj tepla a nevytváří karcinogenní páry.

Musíme také ocenit i kanálky či prohlubně, které jsou okolo hořáků, protože při grilování či vaření vám může jednoduše ukápnout tekutina nebo vám zelenina pustí šťávu. Ta se nikde nepřipaluje, ale končí právě v těchto kanálcích. Ty ale mají omezenou kapacitu, a tak doporučuji to jednou za čas zkontrolovat, aby se vám tato tekutina nedostala do hořáku.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

V případě, že to hrozí, tak raději vypněte vařič, odstavte hrnec a tekutinu opatrně slijte či přes papírovou utěrku vysušte. Na hořáky si zkrátka musíte dávat pozor. Stačí, abyste grilovali rajčata, která mají mnoho tekutiny a je to hned. Jde ale spíše o moje doporučení, jako zkušeného zálesáka.

Čištění vařiče je pak naprosto v pohodě, protože není nic potřeba drbat drátěnkou. Většinou stačí vzít papírovou utěrku či vlhký hadřík a vše uklidíte. Při balení opět nezapomeňte na plynovou hadičku, kterou silně doporučuji vyjmout a ponechat někde při vařiči. Já jsem to vyřešil tak, že jsem ji dal do igelitového sáčku, který jsem uvázal za ucho vařiče, abych ji neztratil.

ZÁVĚR

Dvouplotýnkový vařič Meva Dual Compact je jednoduše příjemné překvapení. Lituji jen, že jsem takový neměl, když jsem chodíval do lesa. Je to velice malý, ale výkonný vařič, se kterým si užijete zábavu. Bez problémů stačí pro větší rodinu nebo i nějaký piknik. Můžete vzít 4-5 steaků a hrnec zeleniny a vše si přímo v přírodě uvařit. Oceňujeme kompaktnost, kvalitu použitých materiálů a stabilitu.

Co nás překvapilo je rozhodně možnost napájení z malých plynových kartuší, protože díky tomu je tento vařič neskutečně mobilní. Plusové body dáváme i za grilovací plotnu, která je v této kategorii unikátní. Většinou máte:

  • jednoplotýnkové vařiče, které jsou mobilní a skladné

  • velké, objemné a těžké dvouplotýnkové vařiče

  • těžké plynové grily

Zde se ale podařilo vývojářům z Mevy dosáhnout úžasného kompromisu, kdy vytvořili mobilní, skladný, dvouplotýnkový vařič s možností rozšíření o grilovací plochu. Za nás tedy můžeme jen vývojářům pogratulovat a vřele doporučit.

Vařič a jeho konstrukce jsou tak bytelné, že si umím představit, že vydrží mnoho let. Není tam totiž věc, která by se rozbila, snad až na možnost ulomení plynové hadičky. Chtěli jsme najít pro objektivnost i nějaká negativa, ale žádná jsme nenašla. Dnešní recenze je tak i přes svou objektivitu bez uvedení negativ. Na závěr máme jedno doporučení. Doporučujeme využít i závětří, protože při silném větru vám to může komplikovat vaše snažení.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Meva