Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Mezi vařičem a nádobou, ve které vaříte se logicky vytvoří malá mezera. Plamen je pak soustředěný sice doprostřed nádoby, ale plamen a teplo se jednoduše vychýlí a teplo je rázem směřováno po směru větru. Místo dvou minut tak ohříváte patnáct. Když jsem chodil spát pod širák, měli jsme obyčejné lihové vařiče, které mají jen chabý plápolající plamen podobný spíše svíčce.

U plynových vařičů je přeci jen plamen silnější. Vždy byla ale při vaření v přírodě největší práce najít místo, kde nefouká vítr. Obyčejně to bylo u skály, za stromem či v díře po vykotlaném pařezu. Nejčastěji jsme ale museli závětří řešit alternativně, což znamená umístit tam svůj batoh, bundy, stoupnout si tam, atp.

Nebudu vás dlouho napínat, bylo to vždycky strašně zdlouhavé a pokaždé jsem si myslel, že se snad ani voda nezačne nikdy vařit. O přípravě jídla za těchto podmínek nemůže být ani řeč. O to více si cením, že Meva vyrábí závětří, které stojí pár korun a které všechny tyto problémy rázem vyřeší a vy můžete klidně vařit v přírodě i za silného větru.

I když by jako závětří mohla Meva použít jakýkoliv kousek plechu, snažili se vývojáři udělat jejich závětří co nejvíce důmyslně. Skládá se tak z osmi plechových desek, které jsou na horní a dolní části vroubkované. To proto, aby tam přeci jen trochu vzduchu mohlo a vařič měl dobrý tah a také aby se dalo závětří případně zašlápnout a upevnit do země.

Rozměry tohoto závětří v rozloženém stavu jsou 215 x 660 mm a ve složeném poté jen 215 x 87 mm. I když je závětří bytelné, váží jen 205 gramů a na tloušťku zabere jen zhruba centimetr, takže v batohu nezabere prakticky žádné místo. Výhodou, kterou určitě sami oceníte je právě fakt, že se závětří skládá z osmi desek.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

V praxi tak můžete klidně postavit závětří do kruhu a vařič s kartuší a nádobou umístit doprostřed. Vítr se k ní nedostane z žádné strany. Zkrátka funkcionalita závětří je velice jednoduchá a efektivní a jestliže plánujete vyrazit na nějakou tůru, pod stan či na piknik, tohle je rozhodně položka, kterou byste neměli zapomenout.

Jen taková úvaha na závěr – pokud vaříte místo dvou minut patnáct a na plný výkon, tak máte třináct minut zbytečného varu. Během této doby ale do vzduchu uniká drahocenný plyn, který musíte také zaplatit, ale který vám teplo kvůli větru nedá. Jinými slovy stačí si vzít toto závětří jednou či dvakrát s sebou a zaplatí se vám samo.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Meva