Foto: Freepik

Plynová kartuše se vyrábí hned ve třech základních velikostech od 100 g až po 430 g. U táborníků si rychle získali velkou popularitu, protože díky nim si mohou ohřát oběd za velice krátkou dobu a nemusí se spoléhat na vařič na tuhý líh, který také funguje, ale čas ohřátí oběda je asi 10x větší.

Naskýtá se ale otázka kterou řeší většina táborníků, ale málokdo na ní zná odpověď. Kam mám vyhodit plynovou kartuši poté, co ji dodělám? Někdo s sebou rád nosí více menších kartuší, které postupně vyhazuje a někdo si rád vezme jednu velkou. To se zkrátka liší podle jednotlivých lidí a jejich strategie v balení batohu.

Já osobně preferuji mít co nejlehčí batoh, a tak jsem zastáncem 100 g kartuší, i když ve skutečnosti vyjdou na gram plynu nejdráž. Nedalo mi to a musel jsem se zeptat přímo výrobce kartuší, společnosti Meva, jak se podle nich mají jejich jednorázové plynové kartuše likvidovat. 

Přímo z vedení společnosti jsem pak dostal doslova tuto odpověď: „Vzhledem k tomu, že se jedná o jednorázový obal, tak lze s klidným svědomím vyhodit do směsného odpadu, pokud někdo fandí třídění tak prázdnou kartuši může vyhodit do popelnice nebo kontajneru na kovový odpad, stejně jako třeba plechovku od piva.“

Naskýtá se ještě jedna otázka, co když není kartuše spotřebovaná úplně. Odpověď je jednoduchá, spotřebujte ji a pak vyhoďte. Mnoho lidí napadlo, že se může jednat o nebezpečný odpad. Ale to by bylo v případě, že by byla plná. Za mne je prostě nejlepší mít 100 g, kterou během 4 denního výletu spotřebuji, vyhodím a je to. Nechci s sebou tahat 400 g kartuši, sdělat 100 g a na další výlet s sebou brát znovu tuto objemnou nádobu s polovičním množstvím plynu. Pokud vás jde více, je to ovšem jiná situace. Zde se nabízí i možnost sdílení batohu

Zdroj: Uživatelská zkušenost Lukáš Erlebach, vyjádření společnosti Meva