Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Nevím, jak vy, ale já jsem si během táboření snad stokrát položil jednu otázku – „Proč je propichovací kartuše mnohonásobně levnější, než šroubovací?“ Jako každý jsem přemýšlel, jestli se mi to vyplatí nebo ne. Vždy jsem ale skončil u šroubovací kartuše a povím vám i proč.

Šroubovací kartuše je použitelná opakovaně bez ztráty plynu. U propichovací je problém, že ji musíte zkrátka celou spotřebovat a nemůžete vařič vyndat. Zkusil jsem ho vyndat z poloprázdné kartuše, ale by problém s tím, že po cca měsíci mi zbytek plynu stejně uniknul. Otázka se tak jeví jako velice záludná.

Proč je tedy ta šroubovací dražší? Je to kvůli složení? Vzhledem k tomu, že opravdu nevím, dotázal jsem se přímo výrobce, a to zástupce společnosti Meva, který odpověděl toto:

„Rozdílů je hned několik. Ten nejzásadnější je ale asi samotné připojení spotřebiče ke kartuši. Propichovací kartuše, po propíchnutí – připojení na spotřebič musí zůstat, i přes to, že mám v sobě zařízení omezující únik plynu, napojena na výrobek do úplného vypotřebování kartuše. Šroubovací kartuše umožňuje po použití výrobku kartuši odpojit a převážet, či skladovat zvlášť. Další rozdíl je také v kvalitě plynu, kdy propichovací kartuše je standartně plněna pouze butanem a závitová-šroubovací kartuše je plněna směsí plynů“

Za mě jsou tam tedy dva hlavní rozdíly. Šroubovací se dá použít opakovaně, což se vyplatí, pokud si chcete na výletě ohřát oběd, večeři, připravit kávu, atd. Pokud bych jel pod stan a věděl, že tam budu třeba tři dny, zvolil bych určitě propichovací kartuši. Vím, že ji totiž celou sdělám a že s ní nebudu hýbat. Zároveň tím velice ušetřím.

Druhou otázkou je samotné složení, kdy u šroubovací je mnohem kvalitnější směs, která umožňuje vařit i při nízkých teplotách pod bodem mrazu a daleko lépe hoří. To znamená, že odolá i případným silným větrům. U propichovací je potřeba mít zhruba pokojovou teplotu a vařič mít shovaný ideálně někde ve stanu, kde nefouká. Každý má tak zjevně své využití a je jen na vás, který si vyberete. Varuji vás, abyste si nikdy nezkoušeli amatérsky doplňovat kartuši, protože tím můžete ohrozit své zdraví.

Zdroj: vyjádření společnosti Meva, osobní zkušenost Lukáš Erlebach