Foto: Freepik

Tomuto problému se říká meteosenzitivita a i když lidé tímto trpí od nepaměti, tak bývají často považováni za přecitlivělí. Podle odborníků je ale vliv počasí a meteorologických jevů na lidský organismus větší, než se zdá. Již se například potvrdilo, že počasí má vliv jak na pohybovou soustavu, tak ne krevní tlak, a proto by lidé s kardiovaskulárním onemocněním měli být zvláště opatrní.

Opravdu problém může být, pokud je člověk s kardiovaskulárním onemocněním zároveň meteosenzitivní. Takový jedinec musí přizpůsobovat svůj program a pracovní náplň svým omezením a předpovědi počasí. Nicméně se níže podíváme na jednotlivá omezení, která mohou být způsobena právě vlivem počasí.

Vysoký krevní tlak a kardiovaskulární onemocnění

Lidé se v mnoha případech domnívají, že na krevní tlak má největší vliv teplota vzduchu. Je pravdou, že například v sauně vám stoupne tlak, ale vliv tepla na krevní tlak je nepřímý. Zde je pouze nebezpečí v rychlých přechodech ze sauny do zimy, kdy je tělo vystaveno teplotnímu šoku.

Proto se obecně nedoporučuje saunování, pokud máte nějaké problémy se srdcem či kardiovaskulárním systémem. Je zajímavé, že podle švédských studií je nejvíce infarktů ráno, když lidé spěchají do práce a předtím musí vyházet sníh. Tak či onak by lidé měli být opatrní na sebe, a to zvláště s ohledem na změny počasí.

Foto: Freepik

Krevní tlak v zimě

Obecně platí, že když je teplo v létě, tak dochází k roztažení cév a ztrátě soli díky pocení. Tím dochází ke snížení krevního tlaku a také se tím snižuje počet kardiovaskulárních příhod. Rozhodně to ale neznamená, že byste si měli sami upravovat dávkování svých léků. Případnou změnu vždy konzultujte se svým lékařem. Pokud chcete zajít k lékaři na svou roční prohlídku, vyberte si raději termín v zimě, kdy budete mít horší výsledky.

Meteosenzitivita a nevolnosti

Lidé s meteosenzitivitou mohou také trpět různými nevolnostmi právě vlivem počasí. Odborně řečeno se jedná o poruchu adaptace na změnu počasí. Díky zimě či rychlému ochlazení mohou mít někteří pacienti problémy s dušností, bolestí na hrudi, kašlem, zahleněním či bušením srdce.

V teple či v létě zase mohou mít nevolnosti, pocení, mžitky či částečnou ztrátu vědomí. Bývá pravidlem, že těmito problémy trpí lidé s menší fyzickou zdatností a sedavým způsobem života. Smutnou realitou je i fakt, že meteosenzitivní lidé mají větší tendenci pro výskyt kardiovaskulárních onemocnění i větší úmrtnost. Stejně tak postihuje meteosenzitivita spíše pacienty s psychickými problémy či trpícími úzkostnými stavy.

Změna životního stylu pomůže

Jestliže sami trpíte meteosenzitivitou, můžete proti tomu jednoduše bojovat zvýšenou pohybovou aktivitou či sportem. Nemusíte být přímo sportovec, ale stačí, když se alespoň budete pravidelně procházet. Dalšími možnostmi je třeba jogging, jízda na kole či plavání. Nejlepší je ale změnit svůj denní limit kroků na mobilu či v chytrých hodinkách a přinutit se jít třeba na autobusovám zastávku, která je dál nebo jít na nákup pěšky místo autem.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz), Novinky.cz (odkaz), cpzp.cz (odkaz), prozeny.cz (odkaz)