Foto: Freepik

Na internetu je přitom obrovské množství diet a „zaručených“ receptů, jak zhubnout. Pravdou ale zůstává, že hubnutí je velice náročný proces a žádný zázračný preparát či metoda neexistuje. Vždy hubnutí spočívá v těžké práci a mnoho odříkání. I mnoho odborníků se shoduje na tom, že velice podceňovanou částí hubnutí je psychika.

Pro efektivní hubnutí je pak naprosto nezbytné, abyste měli správně nastavené své myšlení, postoje a priority. Pokud budete mít stejný životní styl, jako doposud, nemůžete po pár procházkách zhubnout nějaké závratné váhy. Jestliže chcete hubnout zdravě, musíte mít promyšlený plán a upřímně si přiznat, jakou roli ve vašem životě hraje jídlo.

Foto: Freepik

Lidé většinou říkají „Já bych měl zhubnout…“, ale pro správnou motivaci musíte říci „Já chci…“ Na počátku plánu proto musíte mít jasně stanovenou motivaci, abyste dokázali akceptovat změnu svého životního stylu, která bude celoživotní. Stejné to je s cvičením – pokud chcete chodit na procházky a začít sportovat, může vás to rychle omrzet.

Jestliže totiž nebudete mít jasnou motivaci, která bude šlapat za vás, nebudete za chvíli mít důvod vůbec na tu procházku jít. Další dobrou radou je soustředit se na emoce během jídla. Zkuste se zamyslet, proč vlastně jídlo jíte – je to hlad nebo chuť? Je známé, že jídlo, které nám chutná, má za následek vylučování dopaminu (hormonu štěstí). Tím také vzniká jednoduchá závislost.

Daleko efektivnější je tzv. vědomé jedení. Jde o to, že jíte pomalu a v pravidelných časech. Zároveň se soustředíte na to, co jíte a neřešíte jiné záležitosti během jídla. Poslední užitečnou radou je přestat koukat na hubnutí jako na dietu. Z původního anglického významu je totiž slovo dieta blíže k životnímu stylu či stravovacím návykům.

Nemusí tedy vždy jít o přísně restriktivní jídelníček, kde si vše odpíráte. Prostě na svou změnu musíte koukat jako na proces, který vám vylepší zdraví i kondici. Rozhodně ale musím důrazně varovat před extrémními dietami. Takovou dietou je třeba oblíbená keto dieta.

Ta vám sice umožní zhubnout i 10 kg za měsíc, ale může vám trvale poškodit zdraví a nejde rozhodně o trvalé řešení. Nesmíte být netrpěliví, protože kvalitní a trvalé hubnutí je zpravidla pomalejší. Můžete tak hubnout i 1 kg měsíčně. I to je ale úspěch. Stejné to je i u sportu. Jestliže chcete sportovat, nesnažte se jezdit na kole každý den. Zvláště když jste na něm nesedili kolik let. Spíše si řekněte, že pojedete klidně jen jednou či dvakrát týdně. V tomto případě je ale reálná šance, že vám tento zvyk vydrží dlouhodobě.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)