Foto: Freepik

Studie provedená společností Tarsus v únoru ukázala slibné výsledky, kdy se po užití pilulky klíšťata zabíjela až 30 dní. Bobby Azamian, generální ředitel Tarsus, popisuje jejich snahu jako snahu o ochranu před kousnutím klíštětem, tedy ještě předtím, než by se mohlo stát.

Lymská borelióza představuje rostoucí problém v USA, kde je každoročně diagnostikována a léčena stovkám tisíců lidí. Tato nemoc, způsobená bakterií Borrelia burgdorferi přenášenou kousnutím klíštětem, může způsobit řadu příznaků, včetně horečky, bolesti hlavy a charakteristické kožní vyrážky.

Foto: Freepik

Současné metody prevence zahrnují použití repelentů proti hmyzu a nošení uzavřeného oblečení, což však není vždy dostatečné. Proto je experimentální pilulka, kterou vyvíjí Tarsus Pharmaceuticals, tak slibná. Tento lék, obsahující látku lotilaner, má již osvědčené účinky při hubení klíšťat a blech u zvířat.

Studie fáze II prokázala vysokou účinnost pilulky. Po podání až 97 % klíšťat zemřelo během prvního dne a po měsíci zůstalo mrtvých přibližně 90 % klíšťat. Důležité je, že žádní účastníci studie nehlásili vážné nežádoucí účinky.

Navzdory slibným výsledkům je však stále potřeba další testování, aby bylo jisté, zda pilulka dokáže skutečně zabránit lymské borelióze. Nicméně mnozí odborníci vyjadřují opatrný optimismus a vidí v této pilulce potenciálně revoluční prostředek prevence nemocí přenášených klíšťaty.

Pokud by se tento lék osvědčil, mohl by to být krok vpřed v boji proti lymské borelióze a dalším nemocem, které klíštěta přenášejí. A to by mohlo znamenat velkou úlevu pro miliony lidí po celém světě, kteří se každoročně potýkají s těmito nebezpečnými onemocněními.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)