Foto: Žádný Špeky

Okurkový salát je klasikou české kuchyně, která se často připravuje jen s jednoduchou sladko-kyselou zálivkou. Tato verze je oblíbená pro svou jednoduchost a svěžest, ale při bližším pohledu do starých kuchařek zjistíme, že existují i jiné, bohatší varianty tohoto pokrmu. Podle starých receptů totiž do okurkového salátu patří i speciální surovina, která mu dodává nezaměnitelný říz a činí ho výjimečným doplňkem k různým druhům mas.

Staré recepty nám často připomínají, že jednoduchost může být klíčem k dokonalosti, ale také že i malý rozdíl v surovinách může přinést výrazný rozdíl v chuti. Jedním z tajemství tradičního okurkového salátu je přidání speciální suroviny – čerstvého kopru. Tento aromatický bylinka se skvěle doplňuje s okurkami a vytváří harmonickou a osvěžující kombinaci, která je ideální pro letní grilování nebo jako příloha k hlavnímu chodu.

Díky této speciální surovině se okurkový salát stává univerzální pochoutkou, která se hodí k různým druhům mas. Ať už plánujete grilovat kuřecí maso, připravovat šťavnaté steaky nebo klasickou českou sekanou, okurkový salát s koprem bude vždy skvělou volbou. Jeho svěžest a lehkost perfektně vyváží bohatší a těžší pokrmy, což oceníte zejména během horkých letních dní.

Tradiční recepty na okurkový salát se v českých domácnostech dědí z generace na generaci. Každá rodina může mít svůj vlastní tajný recept, který se může lehce lišit v použití surovin nebo koření. Přesto je základem vždy kvalitní čerstvá okurka a vyvážená zálivka, která může být doplněna právě čerstvým koprem.

Vyzkoušení staré receptury na okurkový salát může být skvělým způsobem, jak obohatit svůj jídelníček a překvapit své blízké něčím novým a zároveň tradičním. Tento salát nejenže skvěle chutná, ale také přináší kousek české kulinární historie do vaší kuchyně.

Pokud vás zajímá více o tradičních receptech a jejich původu, můžete se podívat do starých kuchařek nebo navštívit specializované stránky, které se věnují české gastronomii. Historie a tradice mají totiž v naší kuchyni své nezastupitelné místo a mohou být zdrojem inspirace pro každého nadšeného kuchaře.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Okurkový salát

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

19

kcal

Suroviny

  • 1 okurka

  • 1/2 citrónu

  • 2 PL cukru

  • hrst kopru

Postup

  • V míse smícháme cca 2 dcl vody, cukr, citrónovou šťávu  a vytvoříme nálev. 

  • Nastrouháme na hrubém struhadle okurku a přidáme buď nasekaný čerstvý kopr nebo trochu kopru nakládaného. 

TIP

  • Nejlepší je nechat vyhladit tento salát v lednici přes noc.