Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Pštrosí vejce je kulinářský klenot, který původně pochází ze Skotska. Ačkoliv jeho název může naznačovat něco exotického, v praxi se jedná o jednoduchý, ale chutný pokrm, který by se dal charakterizovat jako vylepšená verze karbanátku. Jde o vařené vejce obalené v mletém mase, které je poté smažené nebo pečené. Tento pokrm se často servíruje s bramborovou kaší, což je kombinace, kterou milují gurmáni po celém světě.

Historie pštrosího vejce je poměrně fascinující. Skotsko je známé svými tradičními a vydatnými pokrmy, které jsou často připravovány z jednoduchých surovin. Původní myšlenka pštrosího vejce spočívá v tom, že se vezme něco tak základního, jako je vařené vejce, a obohatí se ho o mleté maso, čímž vznikne pokrm s vysokou nutriční hodnotou. Tato kombinace je nejen chutná, ale také praktická, protože poskytuje vyvážený přísun bílkovin.

Pštrosí vejce se stala oblíbeným jídlem nejen ve Skotsku, ale i v dalších částech světa, včetně České republiky. Zdejší kuchaři a hospodyňky přizpůsobili recept svým vlastním chutím a zvykům, často experimentují s různými druhy masa a přísadami, aby vytvořili unikátní verze tohoto pokrmu. Někteří například přidávají do mletého masa koření či bylinky, které dodávají pštrosímu vejci specifickou chuť.

 

 

Tento pokrm je také často spojován s oslavami a rodinnými setkáními. Díky své vydatnosti a atraktivnímu vzhledu je pštrosí vejce ideální volbou pro různé příležitosti, od rodinných večeří po slavnostní hostiny. Navíc, jeho příprava je relativně jednoduchá, což z něj činí oblíbenou volbu pro ty, kteří chtějí připravit něco speciálního, aniž by strávili hodiny v kuchyni.

 

 

Pštrosí vejce je také skvělým příkladem toho, jak mohou jednoduché suroviny a tradiční recepty přetrvávat a získávat nové fanoušky po celém světě. Tento pokrm ukazuje, že i v dnešní době, kdy je nabídka potravin a kulinářských zážitků obrovská, mohou klasické recepty stále zaujmout a potěšit.

 

 

Bez ohledu na to, zda jste milovníkem tradiční kuchyně, nebo rádi experimentujete s novými chutěmi, pštrosí vejce je pokrm, který byste měli určitě vyzkoušet. Ať už si ho připravíte doma, nebo ho ochutnáte v některé z restaurací, kde ho nabízejí, pštrosí vejce vám jistě poskytne nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Pštrosí vejce

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

30

minut
Kalorie

193

kcal

Suroviny

  • 0,5 kg mletého míchaného masa

  • 1 cibule

  • 15 dkg eidamu

  • 1 ČL mleté papriky

  • strouhanka

  • 6 vajec

Postup

  • Míchané maso smícháme s najemno nasekanou cibulí, nastrouhaným eidamem, mletou paprikou, strouhankou a vajíčky. 

  • Vajíčko uvařené na tvrdo si obalíme masovou směsí a následně ve strouhance. 

  • Dáme smažit do horko vzdušné fritézy na 205 stupňů na 30 minut. Před tím, než je tam dáme, tak je postříkáme olejem.