Foto: Freepik

Vědecký tým ze Švýcarska přišel s inovativním řešením, které by mohlo revolučně změnit výrobu čokolády. Tento nový postup využívá nejen kakaové boby, ale také dužinu a slupky kakaových lusků. Díky tomu by se mohla čokoláda stát ekologičtější a zdravější alternativou k tradičním výrobním metodám, jelikož nevyžaduje přidání cukru.

Podle informací serveru The Guardian, švýcarští vědci a čokoládoví výrobci vytvořili nový recept, který nahrazuje cukr rostlinným odpadem. Namísto pouhého zpracování kakaových bobů, vědci rozmělní dužinu a slupky kakaového lusku, čímž získají sladký a vláknitý gel. Tento gel může účinně nahradit cukr v čokoládě, což nejenže činí výsledný produkt výživnější, ale také snižuje potřebu půdy a vody při produkci klíčových surovin. Tato inovace je detailně popsána ve studii zveřejněné na webu Nature Food.

Foto: Freepik

Kim Mishra, potravinářský technolog z ETH Curych a hlavní autor studie, vysvětluje: „Kakaový plod je v podstatě druh dýně a my jsme dosud využívali pouze jeho semena. Ale toto ovoce obsahuje mnoho dalších skvělých látek, které jsme dosud opomíjeli.“

Primárním cílem této studie bylo snížit množství odpadu při výrobě čokolády. Výroba čokolády je totiž jednou z nejvíce znečišťujících potravinářských výrob, pokud jde o emise skleníkových plynů na kilogram potraviny. Nový postup by tedy mohl mít významný ekologický přínos.

Navíc by tento nový způsob výroby mohl mít pozitivní dopad na země, kde se kakao pěstuje. Zpracování dužiny a slupek kakaových bobů by totiž muselo probíhat přímo na místě, což by mohlo zvýšit příjmy místních zemědělců. Zemědělci v tropických oblastech, kde se kakao pěstuje, nyní často dostávají jen malý zlomek zisku z čokoládového průmyslu, jehož hodnota přesahuje 100 miliard dolarů.

Významný ekologický a ekonomický potenciál této inovace by mohl znamenat, že nejen spotřebitelé, ale i producenti by měli prospěch z nového způsobu výroby čokolády. Očekává se, že tato metoda by mohla být široce přijata, pokud se prokáže její efektivita a udržitelnost v průmyslovém měřítku.

Tato průlomová studie nejenže otevírá nové možnosti pro ekologicky šetrnější potravinářský průmysl, ale také ukazuje, jak důležité je hledat udržitelná řešení, která mohou přinést výhody pro všechny zúčastněné strany – od producentů po konečné spotřebitele.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz), just-food.com (odkaz)