Foto: Freepik

Otázka, zda je lepší zcela abstinovat od alkoholu, nebo si občas dopřát sklenku, zůstává mezi odborníky stále diskutovaná. Nedávné studie přinášejí nové poznatky o tom, jak konzumace alkoholu, ať už v malých či velkých množstvích, ovlivňuje riziko vzniku demence ve stáří. Překvapivé výsledky ukazují, že ani naprostá abstinence, ani nadměrné pití alkoholu nejsou ideálním řešením.

Výzkumy a statistiky

Vědci z francouzského Národního zdravotnického institutu INSERM a londýnské univerzity zkoumali souvislost mezi konzumací alkoholu a demencí u dospělých. Výzkumu se zúčastnilo 9 087 britských vládních zaměstnanců, jejichž údaje byly analyzovány v letech 1985 až 2004. Cílem bylo zjistit, jak mírná konzumace alkoholu ovlivňuje riziko vzniku demence a jakou roli v tomto procesu hrají kardiovaskulární onemocnění.

Foto: Freepik

Zjištění a závěry

Výsledky výzkumu byly znepokojující. Z celkového počtu účastníků bylo během 23letého sledování diagnostikováno 397 případů demence. Vědci zjistili, že demence byla častější u jedinců, kteří buď nepili alkohol vůbec, nebo konzumovali více než 14 sklenic alkoholu týdně. Ukázalo se, že mírná konzumace alkoholu, tedy 1 až 14 sklenic týdně, může snížit riziko vzniku demence.

Mechanismy a hypotézy

Přestože přesný mechanismus, jakým alkohol ovlivňuje mozek, není zcela znám, existuje několik hypotéz. Jednou z nich je, že alkohol v malých dávkách může mít ochranný účinek na cévy a zlepšovat průtok krve do mozku. Naopak vysoká konzumace alkoholu může vést k poškození mozkových buněk a kardiovaskulárním onemocněním, což zvyšuje riziko demence.

Praktické rady

Kolik alkoholu tedy můžete vypít denně, aniž byste riskovali své zdraví? Podle vědců by ideální denní množství mělo být následující:

Typ nápojeProcento alkoholuMnožství
Pivocca 5%35,5 cl
Sladové pivo nebo ochucený sladový nápojcca 7%23,7–29,6 cl
Stolní vínocca 12%14,8 cl
Fortifikované víno (portské, sherry)cca 17%8,9–11,8 cl
Likércca 24%5,9–8,9 cl
Brandy nebo Cognaccca 40%4,4 cl
Destilované lihoviny (vodka, whiskey, gin, rum, atd.)cca 40%4,4 cl

Zdroj: MedicalNewToday.com (odkaz)

Pokud budete dodržovat tato doporučení, můžete snížit riziko vzniku demence a zároveň si užít přiměřenou konzumaci alkoholu.

Další výzkumy

Další studie jsou stále nezbytné, aby bylo možné lépe pochopit, jak různé množství a typy alkoholu ovlivňují zdraví mozku. Vědci také zkoumají, jak genetické faktory, životní styl a další zdravotní problémy mohou ovlivňovat riziko vzniku demence.

Závěr

Zatímco úplná abstinence od alkoholu ani jeho nadměrná konzumace nejsou ideálními způsoby, jak snížit riziko demence, mírná konzumace může být prospěšná. Je důležité pamatovat na to, že alkohol by měl být konzumován s mírou a vždy s ohledem na celkové zdraví a životní styl. Jak uvedl Sevil Yasar, jeden z autorů studie: „V případě, že pijete 1 až 14 sklenic alkoholu během týdne, může to pomoci udržet vaši emocionální pohodu. Bez ohledu na to, že pijete alkohol, přemýšlejte o všech souvisejících nebezpečích, včetně zhoubnosti a rozvoje nemoci.“

Zdroj: irecept.cz (odkaz), ncbi.nlm.nih.gov (odkaz)