Foto: Freepik

“Evangelium se nehlásá o samotě, ale jako společenství,” řekl papež František. “Společně se máme učit střízlivosti: umět střídmě používat věci, dělit se o zdroje, dovednosti a dary a obejít se bez zbytečností. Nadbytečné věci nás zotročují, zatímco střízlivost a střídmost nám poskytují svobodu.”

Střízlivost a společenství jako klíčové hodnoty

František zdůraznil, že společenství a střídmost jsou nepostradatelné hodnoty pro skutečně misionářskou církev. V dnešní době, kdy je společnost zahlcena zbytečnostmi a konzumním způsobem života, je důležité zaměřit se na to, co je skutečně nezbytné. “Pokud si vystačíme s tím, co je nutné, i s málem, s Boží pomocí zvládneme jít spolu a vycházet spolu,” uvedl papež a dodal, že takto žijící rodiny nebo společenství vytvářejí prostředí bohaté na lásku a otevřenost k víře.

Volání po opuštění stereotypů a předsudků

Papež František také vyzval k tomu, abychom opustili předsudky a rigidní myšlení, které nás brzdí na cestě k setkání a naslouchání. Podle něj je důležité pěstovat střízlivý životní styl, který je citlivý k potřebám druhých a otevřený sdílení a spolupráci. Tímto způsobem lze vytvořit prostředí, ve kterém je snazší být otevřený víře a novosti evangelia.

Otázky k zamyšlení

Na závěr své katecheze papež vyzval věřící, aby si položili několik klíčových otázek: “Cítím nutkání hlásat evangelium, přinášet tam, kde žiji, radost a světlo, které pramení ze setkání s Pánem? Jsem odhodlán jít společně s ostatními, sdílet s nimi nápady a dovednosti, s otevřenou myslí a velkorysým srdcem? A konečně: umím pěstovat střízlivý životní styl, životní styl pozorný k potřebám svých bratří a sester?” Papež František zdůraznil, že tyto otázky jsou důležité pro každého z nás a že odpovědi na ně mohou výrazně ovlivnit náš každodenní život a vztahy s druhými.

Výzva k modlitbě a vzájemné harmonii

Papež ukončil svou katechezi modlitbou k Marii, Královně apoštolů, aby nám pomohla být opravdovými misionářskými učedníky ve společenství a střídmosti života. “Ve společenství, ve vzájemné harmonii a ve střídmosti života,” uzavřel František. Výzva papeže Františka je aktuální připomínkou toho, že jednoduchý a střízlivý životní styl může přinést svobodu a radost nejen jednotlivcům, ale i celé společnosti.

Zdroj: Vaticananews.va (odkaz)