Foto: Pixabay

Většinou je ztotožňován pojem sacharidy s pojmem cukry, což je samo o sobě velká chyba. Na sacharidy musíme pohlížet jako na velkou rodinu s tím, že cukr je jen jedna součást, jakoby jedna podmnožina. Do rodiny sacharidů řadíme i další věci, kde bychom sladkou chuť hledali jen těžko.

Vláknina je také sacharid

Jedním z nich je třeba i celulóza, což je polysacharid. Vláknina je velice důležitou součástí potravy, a to nejen proto, že blahodárně působí na činnost střev. Podle nových nařízení EU by navíc obsah vlákniny v potravě měl být uváděn spolu s obsahem cukrů. V praxi se tak setkáme třeba s čočkou, která má vysoký obsah sacharidů, ale 30% z těchto sacharidů je vláknina, která se nevstřebá, ale nabobtná a nasaje v žaludku do sebe ještě další cukry. Reálně tak třeba u čočky strávíme zhruba polovinu uváděných sacharidů.

Foto: Pixabay

Co znamená „z toho cukry“?

Údaj „z toho cukry“ uvádí množství monosacharidů a disacharidů. To znamená, že jsou tvořeny pouze jednou nebo dvěma jednotkami cukrů a jsou velice dobře rozpustné ve vodě. Díky tomu, že tyto sacharidy jsou již rozložené, není potřeba je v těle rozkládat a mohou se ihned vstřebat do organismu, resp. představují okamžitou energii. Toto je velice důležitý údaj pro cukrovkáře. Protože zjistí, jak moc jim stoupne glykemický index, resp. hladinu cukru v krvi. Nalezneme zde třeba glukózu, fruktózu a sacharózu.

Z nápisu „obsah sacharidů“ tak zjistíme prakticky nic neříkající souhrnný počet sacharidů. Daleko důležitější je obsah sacharidů po odečtení obsahu vlákniny. A samozřejmě nejdůležitější údaj je obsah cukrů, který nám řekne kolik energie teď hned z tohoto jídla dostaneme. U polysacharidů musí dojít ke štěpení na jednodušší cukry, takže proces vstřebávání se protáhne na hodiny až desítky hodin. Některé polysacharidy, jako je třeba vláknina, pak naše tělo rozložit a zpracovat již neumí.

Musíme si tedy dávat pozor, abychom jedli potraviny s co nejmenším množstvím cukrů a zároveň co největším množstvím vlákniny. Tělo však potřebuje všechny tyto položky a nelze prakticky existovat s vynecháním jedné z nich.

Zdroj: Vitalia.cz (odkaz)