Foto: Pixabay

Antibiotika jako ničitel viru a nepřítel pro střeva

Antibiotika ničí nejen původce viru ale i zdraví prospěšné bakterie.

 Jejich užívání oslabuje náš imunitní systém a působí komplikace pro další následnou nemoc. Střevní rovnováha je nastavena tak, že pokud se správné bakterie nacházejí v dostatečném množství a na správném místě máme dostatečně zajištěnou imunitu.

Co je střevní nerovnováha

Nejčastější příznaky střevní nerovnováha jsou zácpa, průjem, únava, zánět žaludku, zánět střev, porucha imunitního systému.  Za toto vše vyjmenované může užívání antibiotik. Samotná antibiotika ničí ve střevech střevní mikroflóru.  Tradiční věda a medicína považuje střevní sliznici za řídící orgán a označuje ho jako “střevní mozek”. V těchto případech je více než vhodné nasadit probiotickou léčbu podáváním takzvaných probiotik a to ať už ve formě léků či přírodními preparáty.

Foto: Pixabay

Probiotika a jejich význam

Probiotika slouží k potlačení možných nežádoucích příznaků po a při užívání antibiotik. Nejčastěji se probiotoka užívají po skončení léčby či zároveň s léčbou. Například při užívání antibiotik po dvanácti hodinách je vhodné užívat probiotika po osmi hodinách,kdy jsme užili antibiotika.

Probiotika a jejich výskyt

Probiotika se vyskytují v jogurtu s živou kulturou, kefíru, kysaných zelí, podmáslí, tempeh – “sójový hermelín”, misu – přírodní japonské dochucovadlo, kimchi- salát z dušené zeleniny, nápoji z  kombuchy(houba), česnek kuchyňský, černý česnek, kořen lopuchu, penízovce, heřmánku pravém, kůry z jilmu, lékořice, brusinkách, česneku medvědím.

Brusinka 

Je pomocník při zácpě a chronickém průjmu. Dezinfikuje trávicí trakt. Za pomoci pupenu dubu, černého rybízu, lnu setého, olše a betaglukanu zamezí rozmnožení bakterií v trávicím traktu.

Česnek medvědí 

Ozdravuje střevní mikroflóru. Vhodný na infekční průjmy a střevní parazity. Podává se v mléku. Doporučená denní dávka je dvanáct gramů. Možné je i smíchání do jogurtů či kefíru.

Lopuch

Zlepšuje střevní prostředí. Podporuje růst vhodných bakterií. Užívá se dvě kávové lžičky drceného kořene. Celé povaříte pět minut v půl litru vody a scedíte.  Podáváme čtyřikrát denně. 

Houba penízovka

Dokáže v těle nastartovat regenerační a samouzdravující procesy. 

Zdroj: www.awashop.cz, www.walmark.cz