Foto: Pixabay

V poslední době začíná být velice populární metoda tepelného zpracování masa nazývaná Sous-vide. Sous-vide je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu.

To, proč je pro někoho zdlouhavá metoda přípravy pokrmů sous-vide unikátní je skutečnost, že si pokrmy uchovají téměř všechny cenné vitaminy a živiny. Důvodem je, že teplota nikdy nepřekročí bod varu. Navíc je veškeré vaření bez použití jediné kapky tuku a tím je jídlo zdravější. Další z dlouhé řady výhod je fakt, že se vám jídlo nikdy nemůže připálit.

Nám se do redakce dostal unikátní vařič Sous-vide Lauben Stick jehož výkon 1200 W je naprosto dostačující na to, aby naráz uvařil vícero pokrmů. Samotný přístroj pak má jednoduché ovládání pomocí jediného tlačítka a časovače, pomocí kterého si hravě nastavíte čas přípravy až na 99 hodin s regulací teploty od 20°C do 90°C. Výrobce garantuje udržení teploty pouze s odchylkou 1%. Zvolené údaje se pak jasně a stručně zobrazují na malém displeji.

Vařič Lauben Stick navíc dokáže velice rychle a velice přesně ohřát vodu na požadovanou teplotu a díky tomu, že se pokrmy připravují ve vzduchotěsně uzavřených sáčcích, můžete klidně připravovat několik chodů či porcí v jeden okamžik nebo také připravit celou hostinu v jediném hrnci.

I když jde o jedinečného kuchyňského pomocníka, má více než kompaktní rozměry. V kuchyni vám nezabere více místa než tyčový mixér. Díky propracovanému elegantnímu designu se navíc i stylově hodí do každé moderní kuchyně. Proces vaření je navíc velmi tichý a stará se o něj výkonná pumpa, která zařídí, aby voda v hrnci cirkulovala pravidelně. Vařič Lauben Stick má pouze jediné omezení, a to je minimální objem vody v nádobě, což je 10 litrů a maximální 15 litrů. Pumpa pak dokáže přečerpat 8,5 litrů za minutu.

ZÁVĚR

Po našem testování musíme konstatovat, že jsme neshledali prakticky žádné vady na tomto vařiči. Jde o univerzálního, praktického a elegantního pomocníka v každé kuchyni. Díky němu budete mít jídle křehčí, zdravější, svěžejší a připravené bez starostí a bez dlouhého stání u plotny. Za naši redakci tak můžeme tento produkt vřele doporučit.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Lauben