Foto: Pixabay

Pokud chcete začít klíčit vlastní semena, je nezbytné si pořídit semínka k tomu určená. Ideálně ty, která jsou v BIO kvalitě, abyste měli jistotu, že nejsou ošetřovány jedovatými chemikáliemi popřípadě napadeny škůdci. Po nákupu je neméně důležité si semínka v pořádku přebrat. Může se to zdát jako zbytečné zdržování, ale v konečném důsledku se vaše snaha určitě zaplatí. Všechna nahnilá, plesnivá, špatně zbarvená, rozpůlená či s jakoukoliv vadou zkrátka nemilosrdně vyhoďte. 

Dále je důležité si uvědomit, že se semínky musíte jednat, jako s malým dítětem. To v praxi znamená, že pokud máte na rukách zbytky mýdla nebo jiných nečistot, můžete si to přenést na semínka, která následně mohou shnít či zplesnivět. Po propláchnutí semínek je uložíme do speciální klíčící misky a ještě alespoň dvakrát denně proplachujeme. 

Foto: Pixabay

Největším problémem při samotném procesu klíčení je pak plíseň a hniloba. Hnilobné zárodky již můžeme odhalit při prvotním přebírání, protože se vyznačují jinou barvou i strukturou. Pokud vám vaši klíčící misku napadla buď hniloba nebo plíseň, musíte nemilosrdně celou úrodu zlikvidovat, misky důkladně propláchnout a vydezinfikovat. 

Dejte si však pozor, ať nezaměníte drobné chloupky za plíseň. Některá semena, jako např. ředkvičky, hořčice či řeřicha tvoří množství drobných kořínků. Ty se snadné dají zaměnit právě za plíseň. Naproti tomu některá semena, jako jsou lněná, chia či sezam tvoří gelovou strukturu nebo spíše sliz. Proto je dobré u těchto vybraných semínek je nejdříve pořádně namočit do studené vody a následně důkladně propláchnout. Část slizu tak omyjeme. Nejde však o zdraví škodlivý sliz, protože i v něm se vyskytuje množství zdraví prospěšných látek. Na závěr jen jedna drobná rada. Pokud chcete předejít plísním, stačí, když budete klíčit ve speciálních miskách a budete je důkladně větrat. 

Zdroj: Health.com (odkaz)