Foto: Pixabay

Čím dál větší části lidí se stává, že žijí svůj normální život bez jakýchkoliv zdánlivých problémů, ale najednou se cosi stane. Začnete přibývat na váze, postupně se vám začne hůř dýchat, objevuje se cukrovka a vy stále máte pocit, že se ve vašem životě vlastně nic zásadního nezměnilo. A máte pravdu. Právě proto, že se ve vašem životě nic nezměnilo, jste si pravděpodobně dlouhá léta schovávali různé psychické problémy, nezdravé pokrmy, sedavé trávení volného času do svého těla jako do spořitelny.

Jednoho dne však tělo řekne dost a dá vám varování a vy máte možnost buď poslechnout a nebo to ignorovat. Poté se však vystavujete riziku, že za to můžete v konečném důsledku zaplatit i životem. Někdy se stává, že člověk již dopředu vytuší, že s ním není něco v pořádku a jde k doktorovi. Ten ale mnohdy udělá rozbor krve a moči a nezjistí třeba také nic. To ovšem neznamená, že byste byli zdraví. Spíše se doktorovi nepodařilo prokázat závažnější onemocnění.

fruit-2367029_1920

Foto: Pixabay

Řešení však může být velice jednoduché, stačí změnit svou životosprávu a začít myslet pozitivně. Kupodivu mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že obě tyto věci jsou si rovnocenné. Dobrá životospráva při depresivním pohledu na svět nikdy nemůže zabrat. Pokud se ale opravdu rozhodnete, že chcete svůj život nějakým způsobem změnit a chcete se o své tělo starat jakoby to byl luxusní automobil, není nic jednoduššího. 

Zprvu však nejdříve přichází velký šok. Jééé, já mám cukrovku, já mám celiakii, já mám intoleranci masa,…. ! Co já budu dělat, asi umřu hlady! Podobné myšlenky proběhnou hlavou snad každého člověka, ale jde o to, jak s nimi naložit. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit, že dieta, která je nastavená ze dne na den, není prakticky udržitelná. Nejlepší je postupně měnit svůj jídelníček, abyste si na to i vy, i vaše tělo v klidu mohli zvyknout. To však neplatí v obzvláště závažných situacích. 

food-3344057_1920

Foto: Pixabay

Já osobně jsem začal bohužel razantní skokovou změnou a dost mi to zhoršilo skutečnost, jak jsem vnímal svou novou nemoc. Proto si myslím, že se změnou jídelníčku, který má být udržitelný na celý život je nejlépe začít hnedka s prvním jídlem dne. Místo chleba, másla a šunky si dejte jogurt celozrnné musli bez cukru a nakrájené ovoce nebo knackenbrot s tvarohovou pomazánkou a nějakou zeleninou. 

V druhém kroku je pak ideální odstranit ze svého jídelníčku veškeré bílé pečivo, tzn. housky a rohlíky, a nahradit ho luštěninami, knackenbrotem, křehkým grahamovým plátkem nebo alespoň žitným, semínkovým či celozrnným chlebem. Postupem času si tak jak člověk tak tělo začne zvykat na nově vzniklou situaci a začne se s tím vyrovnávat.

Změnou životosprávy se pak budeme zabývat v dalších článcích, respektive na celém webu 😀

Zdroj: Health.com (odkaz)