Foto: Pixabay

Dieta pochází z anglického “diet,” což znamená způsob stravování či životní styl. Do českého jazyka se přenesl tento pojem spíše pod významem omezení se v jídle. Pravdou je že jako dieta lze označit i nezdravé stravování se třeba někde ve fastfoodu. Pro naše potřeby tedy budeme používat právě tento širší význam. 

Pokud se chceme zabývat dietou, musíme to pojmout ještě globálněji a podívat se obecně na životosprávu a na způsob trávení času nebo dokonce zabrousit i do naší psychiky. Naše životospráva totiž začíná už od toho, jak se díváme na svět. Zda jsme depresivní nebo zda se často hádáme, jsme urážlivý. Nebo zda jsme spíše usměvavý a každému rádi pomůžeme.

Foto: Pixabay

Je totiž dokázáno, že pokud se díváte na svět s trochu růžovými brýlemi, vaše tělo dokáže zpracovat daleko více potravin a živin. Naproti tomu negativita je pro organismus stres, takže lidé urážlivý a hádavý mnohdy končí s rakovinami či se žaludečními vředy. První krok ke správné dietě je tedy být v pohodě.

V druhém kroku je potřeba zaměřit se na trávení času, zda máme sedavé zaměstnání, atd. Zde pak můžu poradit jedinou věc v případě sedavého zaměstnání – stačí si dát upozornění na mobilní telefon, aby každou hodinu zavibroval. Upozorní nás tak, že se máme postavit a udělat třeba jen pět či deset kroků po místnosti. Toto je možné praktikovat u každého typu zaměstnání a výrazně to pomůže.

Teprve v posledním bodě se dostáváme ke stravě. Strava je samozřejmě neméně důležitá jako body předchozí. Stravou jako takovou se budeme zabývat v dalších článcích, protože je to širší a komplexnější problém. Je zapotřebí brát v úvahu náš zdravotní stav, to jestli něco nejíme a nebo dokonce přihlédnout i k tomu, jaké je roční období. Pro potřeby tohoto článku však jen zdůrazním, že strava by měla být prioritou i za cenu, že vyžaduje určité pokory, když nebudu jíst to, co nejvíce zbožňuji.

Zdroj: Health.com (odkaz)