Foto: Pixabay

Nedávno proběhli notoricky známé volby do poslanecké sněmovny, které sice na procenta vyhrála koalice SPOLU, ale na počet přidělených křesel to vyhrála strana ANO. Každopádně dalším premiérem bude Petr Fiala a již nyní se začínají formovat nějaké vládní sliby a cíle.

Tou nejvíce potěšující a zároveň překvapující zprávou je, že se budoucí vláda chce zaměřit mimo jiné i na kvalitnější stravování. Má totiž v plánu navýšit spotřební daně u nezdravých potravin. Seznam nezdravých potravin by pak měl být přímo zakotven v českých zákonech a mělo by jít o pečlivě vybrané skupiny potravin.

Foto: PIxabay

Věslav Michalik (STAN), který byl členem expertní komise, však uvedl, že v tuto chvíli jde spíš o zakotvení nějakého principu či filozofie, jak by mohlo být zdanění nezdravých věcí do budoucna aplikováno. Je tak otázka, zda chce nová vláda přijít s konkrétní daní s propracovanou strukturou, nebo zda si chtějí jen připravit platformu pro její zavádění v budoucnu. V tuto chvíli každopádně není jasné, o které potraviny by se přesně mělo jednat.

Není pak pochyb, že do budoucna by toto zdanění stoprocentně vedlo minimálně ke snížení konzumace nezdravých potravin a zároveň i k šetření veřejných prostředků. Zvýšená konzumace škodlivých potravin totiž vede zákonitě k určitým nemocem. A nemocní lidé se pak léčí na vrub veřejného zdravotnického systému.

Zdroj: SeznamZpravy.cz (odkaz)