Foto: Pixabay

Nejprve si povíme, jaké má káva benefity:

  • udrží vás ve bdělém a pohotovém stavu a plném soustředění. Káva má povzbuzující účinky na organismus
  • okamžité zvýšení energie – jak už bylo popsáno výše, díky přítomnosti kofeinu vás káva nabudí a nebudete cítit tolik ospale. Naopak budete pociťovat příliv energie, což se mimo jiné pozitivně projeví na vaší náladě, paměti, reakční rychlosti a mentálních schopnostech všeobecně. Porce kofeinu vás doslova nakopne a celkově podpoří jak fyzicky, tak psychicky. Zaručí okamžitý nárůst energie
  • potlačuje míru vyčerpanosti a unavenosti. Pokud jde na vás spánek či únava, zažehnáte ji šálkem kávy
  • kofein spaluje tuky neboť zrychluje metabolismus a odborávání tuků
  • snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu
  • některé studie ukazují, že by mohla působit jako prevence na některé typy rakoviny. Káva může sloužit jako ochrana před civilizačními chorobami.
  • podporuje trávení což je známý faktor. Po vypití toho moku se v těle zvýší tvorba žaludečních sťáv.
  • zlepšuje náladu a pocit cítit se dobře. Toto má na svědomí kofein, který stimuluje centrální nervovou soustavu. Potom, co se dostane do krve, působí i na mozek.
  • pomůže snížit tělesnou váhu. Kofein urychluje trávení v těle. Díky němu rychleji spalujete tuk
  • Pozor však na dehydrataci. Ke kávě si dejte vždy vodu a zajistěte si tak dostatečný přísun tekutin.Pokud kávu pijeme v rozumné míře, za kterou jsou považovány maximálně tři šálky denně, je její vliv na náš organismus veskrze kladný.

Foto: Pixabay

Pozor na nadměrnou konzumaci kávy

Nadměrná komzumace kávy vám může způsobit potíže se spánkem, vysoký krevní tlak, dehydrataci, podrážděný žaludek. Vědci často připomínají, že nadměrná konzumace kávy je škodlivá pro zdraví. Zejména se nedoporučuje pít více než čtyři šálky tohoto nápoje denně. Jak se ukázalo, stav těla je také ovlivněn způsobem, jakým se káva připravuje, denní dobou pro její spotřebu a dokonce i nádobím, ze kterého se pije. Při pravidelné každodenní konzumaci kávy je organismus uvyknutý a účinky se snižují.

Pozitiva nepití kávy aneb co stane s vaším tělem, když přestanete kávu pít

Pokud nepijete kávu, má to i svá pozitiva. Ovšem při vysokém návyku na kofein a poté jeho rychlé odepření, se mohou objevit abstinenčnííznaky jako deprese, podrážděnost, nevyrovnanost,značná míra únavy a vyčerpanosti, nesoustředěnost, náladovost, výbušnost, nemožnost dokončit zadaný úkol. Budete se muset tedy více ovládat i své emoce a náladu v prvních dnech. Zmírní se však problémy se žaludkem, zejména s jeho překyselením. Většina lidí si do kávy přidá cukr, mléko nebo smetanu či šlehačku. Jestli-že tyto kalorické pochutiny vynecháte, sníží se brzy nepatrně i vaše tělesná hmotnost. Upravit kladně se může i váš spánek, budete se cítit na začátku detoxu unaveně , lépe tak usnete a více si odpočínete. Paradoxem je i fakt, že někteří lidí si dávají před usnutím šálek kávy aby lépe usnuli. Z počátku vynechání pití kávy se můžete cítit velice unaveně. Kbyby bylo nejhůře, můžete si dát z počátku “náhražku kávy” – zelený čaj. U žen s menopauzou dokáže snížit její projevy. Bude mít bělejší zuby. Káva a stejně tak víno i čaj zabarvují zuby a sklovinu do žluta. Můžete také začít přibírat z důvodu, že kofein potlačuje chuť k jídlu a zrychluje trávení. Změní se vaše nálada- budete se cítit lépe jako vyrovnanější a klidnější bytost. Velkým plusem je snížení krevního tlaku a pocitu pálení žáhy.

Zdroj: ireceptar.cz (odkaz), magazin.cz (odkaz)