Foto: archiv Žádný Špeky / autor Lukáš Erlebach

Nyní si představíme jen okrajově, co všechno dokáže obyčejná červená řepa vyléčit. Typickou rubínovou barvu dává řepě speciální barvivo, které zároveň rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Nejde opomenout ani její močopudné účinky, podporu vylučování soli z těla, povzbuzení činnosti trávicí soustavy a žluči, pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě a také má velice pozitivní účinky na náš zrak.

Červená řepa podporuje růst buněk a je schopna dokonce opravovat jejich jádro. Zároveň aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zlepšuje zásobování buněk kyslíkem. Řepa vás vytáhne ze stresu, detoxikuje tělo, zbavuje tělo jedovatých látek z jater a mozku, přispívá k větší pružnosti a lesku pleti, vlasů a nehtů. Z pohledu složení je na tom řepa také velice slibně, protože ve 100 g červené řepy nalezneme 70 mg sodíku, 380 mg draslíku, 20 mg vápníku, hořčík, rubidium, caesium, vitamin C, vitamíny skupiny B a mnoho dalšího.

NEJVĚTŠÍ ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS ČERVENÉ ŘEPY:

1. Betacyanin

Jde o pigment, který dodává řepě její typické zbarvení do tmavě červené a někdy až po fialovou. Jeho hlavním přínosem jsou proti nádorové účinky. Zároveň je to velice efektivní antioxidant, který podporuje střevní mikroflóru a střevní vstřebávání. Na imunitu je pak nejlepší šťáva z červené řepy.

2. Betain

Obecně se dá říci, že podporuje činnost jater a zabraňuje kornatění tepen. Betain navíc prokazatelně snižuje hladinu aminokyseliny, homocysteinu – výskyt této aminokyseliny souvisí s onemocněním kardiovaskulárního systému.

3. Vláknina

Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, čímž jednak navozuje pocit sytosti a zároveň napomáhá i ke správnému trávení. Tato rozpustná vláknina také dokáže snížit tzv. špatný cholesterol a napomáhá správnému vyměšování.

4. Kyselina listová

Zajímavostí je, že šťáva z jediné řepy obsahuje až 34% doporučené denní dávky kyseliny listové. Ta je nezbytná zejména pro těhotné ženy, protože pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku u nenarozených dětí. Zároveň také pomáhá jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám.

5. Zabraňuje anémii (chudokrevnosti)

Červenou řepu mnohdy ocení také vegetariáni, protože je bohatá na obsah železa. Spolu s vysokým podílem kyseliny listové podporuje tvorbu červených krvinek. Zcela jedinečnou funkci pak má při detoxikaci organismu.

6. Normalizuje krevní tlak

Mnohé vědecké týmy se zabývají dalšími zdravotními účinky červené řepy a bylo zjištěno, že již dva šálky šťávy z červené řepy dokáží snížit krevní tlak a zvýšit sportovní výkon tím, že sníží množství kyslíku potřebné během tréninku. Z pohledu zdraví je rozhodně řepná šťáva zdravější než kofein či jiné doplňky.

Jak nejlépe využít červenou řepu?

  • Nejlepší je samozřejmě konzumovat červenou řepu syrovou, protože tepelnou úpravou ubývá jejich užitečných látek

  • Pro správný chod našeho organismu postačí jen poloviční sklenička šťávy z červené řepy. Tu můžeme doplnit o lžičku medu nebo šťávu z jablek. Pro elixír proti chřipce a angíně můžete přidat i celer, resp. šťávu z celeru

  • Ideálně je pak na veškeré problémy související s menopauzou

  • Jde o ideální prostředek pro hubnutí

Zdroj: vitalweb.cz (odkaz)