Foto: Pixabay

Imunitní systém se skládá z různých bílých krvinek a protilátek, které aktivně pátrají a bojují proti cizím látkám, virům a bakteriím. Bojištěm pro náš imunitní systém je pak nejen pokožka, ale i sliznice či střevní stěna. Právě u dětí může být posílení imunity jednoduché, ale také velice složité. Navíc neexistuje žádný univerzální a zázračný lék na imunitu, ale můžeme nabídnout spíše několik zaručených tipů a kroků, které vám k dobré imunitě pomůžou. Bohužel de platí úměra, že čím horší je získat dobrou imunitu, tím jednoduší je ji ztratit. Níže je uvedeno několik způsobů, jak můžeme u dětí posílit imunitu a předcházet nejrůznějším onemocněním:

SPÁNEK JAKO ZÁKLAD

Již naše babičky říkali, že spánek posiluje, a měly pravdu. Děti jsou nejhodnější právě, když spí, ale zdání klame. V jejich organismu se svádí boj s patogeny a probíhají opravy a regenerace organismu a imunitního systému, odstraňují se poškozené a nefunkční bílé krvinky a produkují se nové.

Naopak nedostatek spánku exponenciálně snižuje množství bílých krvinek, snižuje úroveň imunitního systému a dá vzniknout látkám vyvolávajících zánět. V praxi je nevyspalí organismus snadný cíl pro jakoukoliv infekci či zánětlivou reakci. Dítě s takto nízkou imunitou bude mít i horší a intenzivnější průběh případných nemocí.

K oslabení imunity pak stačí pouze jedna jediná probdělá noc. Obecně pak platí, že dětí ve věku od 3-5 let potřebují 10-13 hodin spánku, děti ve věku od 6-13 let by měly spát 9-11 hodin.

Foto: Pixabay

ZAJISTĚTE PŘÍSUN VITAMINŮ A MINERÁLŮ

Další věcí, kterou musíte vašemu dítěti zajistit jsou vitaminy a minerální látky. Nesmíme však koukat na vitaminy jako na superlátky, které nás ze všeho vytáhnou. Jde spíše o zdroj pro náš imunitní systém, aby mohl správně fungovat. Ty nejdůležitější pro naši imunitu pak jsou vitaminy A, B6, C, D, E, kyselina listová, zinek, železo, selen, hořčík, měď a omega 3 mastné kyseliny.

Nedostatek jakéhokoliv z nich může mít vážné následky pro imunitní systém vašeho dítěte a zároveň snižuje schopnost u vašeho andílka odolávat nemocem. Jako zdroj vitaminů je pak typicky uváděna zelenina nebo ovoce. Proto je samozřejmě důležité zahrnout co možná nejvíce druhý zeleniny a ovoce do jídelníčku vašeho andílka.

Důležité jsou však i další druhy potravin jako jsou luštěniny a celozrnné obiloviny, které jsou důležitým zdrojem vitaminu skupiny B, železa, hořčíku a fosforu. V oříšcích a semenech můžeme zase najít selen, mangan, měď, vitamín E i esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Kousek jablka k svačině, jak to většinou bývá, opravdu nestačí.

Foto: Pixabay

KAM NEMŮŽE SLUNCE, TAM CHODÍ DOKTOR

Sluneční záření je nejen velice příjemné, ale také důležité pro naše zdraví a naši imunitu, protože jen díky slunečním paprskům se nám v pokožce vytváří vitamín D. Ten je velice důležitý pro imunitní systém nejen dětí, ale i dospělých. Nedostatkem vitaminu D přitom trpí až 40 % lidí v Evropě. V letních časech je pak zapotřebí chodit každý den na procházku alespoň na 15-30 minut. V zimě je pak zapotřebí tuto dobu prodloužit a zároveň si dát pozor, aby slunce bylo skutečně vyšlé. Vhodné je v zimním období doplňovat tento vitamín doplňky stravy.

SEBERTE DÍTĚTI MOBIL A VYŽEŇTE HO VEN

Dnešní děti tráví většinu času na mobilních telefonech, tabletech, počítačích a sociálních sítích. Nejlepší přitom je, stanovit si jasnou dobu, kdy se může hrát, a dobu, kdy se bude hýbat. Jděte s dětmi třeba do parku či na prolézačky. Pohyb je totiž pro jejich organismus přirozenější než sezení doma. Navíc pohyb zrychluje cirkulaci krvi v organismu, čímž zvyšuje aktivitu a tvorbu bílých krvinek. Tím se váš andílek stává odolnější.

MNOHO SLADKOSTÍ = NÍZKÁ IMUNITA

Cukr není jen nebezpečný pro zuby, ale také zvyšuje riziko nadváhy a vzniku některých civilizačních chorob. Se zvýšeným množství cukru totiž klesá schopnost bílých krvinek zneškodnit bakterie. Ve vědeckém testování se to prokázalo nejen u klasického bílého cukru, ale také u fruktózy, glukózy či medu. Nejvíce negativní účinky pak má bílý řepný cukr asi dvě hodiny po konzumaci. Vhodnou alternativou k přeslazeným pamlskům a sladkostem je pak ovoce, a to jak čerstvé, tak sušené.

Zdroj: SleepFoundation.com (odkaz), ncbi.nlm.nih.gov (odkaz)