Foto: Pixabay

Další vlna pandemie nabírá na své intenzitě a bohužel se dostáváme znovu do rekordních čísel v počtu nakažených. V souvislosti s tímto faktem byl znovu vyhlášen vládou Andreje Babiše nouzový stav. I když nás tato vláda ještě před pár týdny ujišťovala o tom, že nám nehrozí povinné očkování jako v Rakousku, nyní je situace jiná. To samozřejmě znepokojuje odpůrce očkování.

Ti se odvolávají nejčastěji na ústavní právo na nedotknutelnost, protože vniknutí injekční stříkačkou do těla a vpravení cizí látky je označováno jako porušení nedotknutelnosti. Na druhou stranu existuje evropská Úmluva o biomedicíně, která dává zákonodárcům možnost jedince omezit na ústavních právech pro všeobecné zdraví společnosti. V tomto případě by však musela být povinnost očkování zakotvena přímo v zákoně a ne v prováděcím předpisu ministra zdravotnictví.

The safety and scientific validity of this study is the responsibility of the study sponsor and investigators. Listing a study does not mean it has been evaluated by the U.S. Federal Government. Know the risks and potential benefits of clinical studies and talk to your health care provider before participating. Read our disclaimer for details.

Ten je relevantním legislativním dokumentem, nicméně by v praxi mohl být problém s vymahatelností v případě, že někdo nebude ochoten se nechat naočkovat. Existuje také pandemický zákon ratifikovaný prezidentem republiky, kde se v souvislosti s distribucí vakcín proti koronaviru stanovuje, že bude očkování dobrovolné. Tento zákon by se tak pravděpodobné musel novelizovat.

Foto: Pixabay

Další problém je, že podle údajů z oficiální webových stránek vládního zdravotnického ústavu, který se zabývá studií vakcín proti koronaviru a na jehož výsledky se odvolávají vlády po celém světě i samotná Evropské unie, není výzkum těchto vakcín ještě ukončen (odkaz zde). Ten by měl být ukončen až v květnu 2023, takže pokud není ukončený výzkum dá se mluvit možná o účinnosti vakcíny, která je několik málo měsíců, ale rozhodně nelze se stoprocentní jistotou mluvit o bezpečnosti. Během stále probíhajícího výzkumu, který potrvá ještě 18 měsíců, může být nalezen další vedlejší účinek či se můžeme dozvědět, které skupiny lidí by se měly očkování vyhnout ze zdravotních důvodů.

Poslední překvapující zprávou je, že je zde také uvedena informace o tom, kdo ručí za bezpečnost a vědeckou kvalitu celé studie. Lidé se mohli domnívat, že za bezpečnost ručí vládní organizace, která prověřuje kvalitu vakcín, které následně nabízí svým občanům. Není však tomu tak. Za bezpečnost a vědeckou odpovědnost ručí sponzor studie, v tomto případě společnost BionTech. To však nic nemění na tom, že vakcíny jsou v jistém procentu účinné a dokáží potlačit závažnost onemocnění koronavirem.

Zdroj: Lidovky.cz (odkaz), clinicaltrials.gov (odkaz)