Foto: archiv Žádný Špeky/autor Lukáš Erlebach

Květák je tradiční zelenina, která se vyskytuje v naší kuchyni a pochází s největší pravděpodobností z Kypru, kde se přirozeně vyvinul z divoce rostoucí brukve zelené. První písemné záznamy o konzumaci květáku pochází zhruba z 6. století před naším letopočtem. O květáku se vyjádřil i slavný Mark Twain a prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“

Jde pak skutečně o jednu z vůbec nejzdravějších zeleni, protože v ní můžeme najít 14 různých minerálních látek a stopových prvků a zároveň i 18 aminokyselin. Velice oblíbený je květák při jakýchkoliv redukčních dietách, protože má velice nadprůměrný sytící efekt, obsahuje velké množství vlákniny a zároveň je extrémně snadný na přípravu.

Jak prohlásil Mark Twain, tak květák patří skutečně do stejné rodiny jako zelí, brokolice nebo růžičková kapusta, čili rodině brukvovitých. V našich končinách se nejčastěji vyskytuje pouze jeden druh, a to bílý. V zahraničí však existují i další druhy, které mají pro nás nezvyklou fialovou či zelenou barvu.

PŘEHRAJTE SI VIDEORECEPT NA
LAHODNOU KVĚTÁKOVOU POLÉVKU

KVĚTÁKEM PROTI RAKOVINĚ

Nejen květák, ale košťálová zelenina obecně, je známá tím, že obsahuje glukosinoláty, který svým štěpením uvolňují látku indol-3-karbinol. I když se jedná o poměrně neznámou látku, je velice účinná při detoxikaci jater a navíc nám pomůže vytvořit enzymy bránící karcinogenům poškozovat naše tělo. Napomáhá však k odstranění již existujících rakovinových kmenových buněk, které jsou šiřiteli obávaných metastáz.

O této látce indo-3-krabinol hovořili i vědci v magazínu British Journal of Cancer, kteří poukazovali na to, že naše strava skutečně ovlivňuje geny rakoviny.

KVĚTÁKEM KU ZDRAVÍ

Mimo nadprůměrných výsledků při prevenci a léčbě rakoviny působí prospěšně i na další nemoci. Květák také působí velice blahodárně na sliznici tlustého střeva a na žaludek. Dále pak působí proti vysokému tlaku, snižuje cholesterol a působí proti odolným bakteriím. Navíc je květák antialergikum, což znamená, že dokáže zmírnit astma a přecitlivělost pokožky. V květáku nalezneme také vitamin B5, který se stará o produkci kortizolu. Z něj se následně vyrábí kortizon, který tlumí veškeré zánětlivé reakce.

Pozitivních účinků květáku je zkrátka hodně, ale jen rychlým souhrnem můžeme ještě dodat, že odstraňuje lupy, zesiluje nehty a chrání před jejich lámáním, pomáhá před skřípáním zubů, odvodňuje, léčí problémy s ledvinami a močovým měchýřem, podporuje hubnutí, posiluje imunitní systém, zaručuje vysoký obsah živin pro tělesné buňky a mnoho a mnoho dalšího.

KVĚTÁK V KUCHYNI

Květák se dá konzumovat mnoha způsoby od syrového přes zkvašený až po tepelně upravený. V případě konzumace za syrova může ale mít nadýmavé účinky, proto je vhodnější buď zkvašený nebo tepelně zpracovaný. Nadýmání v květáku se dá potlačit výrazným kořením, jako je česnek, kmín, koriandr, muškátový květ, kari nebo kurkuma. Oproti jiné zelenině si květák dokáže zachovat při krátkém varu až polovinu denní dávky vitaminu C.

Receptů na přípravu květáku je mnoho, ale ne každý je zdraví. Nejoblíbenější česká úprava je pak smažený květák, čímž jeho pozitivní účinky trochu zmírníme. My jsme pro vás připravili jedinečný recept, který maximalizuje potenciál, který se ve květáku ukrývá. Připravili jsme polévku spolu s další zeleninou, která jen doplňuje naši přírodní lékárnu a která výborně zahřeje až do morku kostí v tomto sychravém počasí. Navíc je to ideální prostředek, jak si posílit imunitu v těchto těžkých časech.

Zdroj: Budejovice.rozhlas.cz (odkaz)