Foto: archiv Žádný Špeky / autor Lukáš Erlebach

Marokánky jsou v naší zemi již několik desítek let a jsou natolik oblíbené, že si je lidé vychutnávají nejen na Vánoce, ale po celý rok. Původně se vlastně ani nejednalo o vánoční cukroví. Jejich původ pak může být pro některé z nás minimálně překvapující. Jak již samotný název napovídá, tak marokánky pochází ze severní Afriky a nikoliv z Arabského poloostrova, jak se mnozí domnívali.

Teprve z Maroka, které bylo hojně navštěvované Araby, se dostaly na Arabský poloostrov a odsud do zbytku Evropy. Jak plynul čas, tak marokánky postupně zdomácněli a každý národ si je trochu upravil. Ten původní recept přitom zahrnoval mimo med, oříšků, datlí, cukru, kakaa, vanilky ještě například hašiš. V našich podmínkách se však hašiš nepřidává, protože se jedná o nelegální drogu.

PŘEHRAJTE SI NÁŠ VIDEORECEPT NA NEJZDRAVĚJŠÍ A MĚKOUČKÉ MAROKÁNKY ZA 30 MINUT

Pro jednodušší průmyslovou výrobu byl recept trochu upraven a místo původních datlí se používá citronová či pomerančová kůra naložená cukru. Místo typických arašídů můžeme také často najít jenom rozinky. Ty lepší a luxusnější jsou pak z jedné strany polévány čokoládou, zatímco levnější zakoupené v krámu obsahují jen tukovou kakaovou polevu.

Výhodou marokánek je, že jejich příprava je nenáročná a dá se připravit i skutečně zdravá varianta. Pokud vás nějakým způsobem zaujaly, není nic jednoduššího než si to vyzkoušet a za 30 minut máte hotovo. Navíc se všeobecně hovoří o tom, že náš způsob trávení vánočních svátků je nezdraví a snad každý z nás se bojí toho, že přibere.

Z tohoto pohledu patří marokánky rozhodně k jedněm z nejzdravějších cukroví vůbec, protože obsahují ovesné vločky, sušené ovoce a med. Ten zaručeně nejzdravější recept pak najdete v našem videopořadu na Stream.cz.

HISTORIE MAROKÁNEK?

Marokánky jsou velice podobné italským florentýnkám, které také vycházejí z arabské předlohy. Náš recept však pochází přímo z Maroka, kde skutečně používají do dnešních dnů hašiš, který je v Maroku velice oblíbenou drogou. Proto se také nemůžeme divit, že zavítal i do tamní kuchyně. Svůj vliv na tom možná měla i slavná éra hippies v 70. letech 20. století.

Zdroj: Jimeto.cz (odkaz)