POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Tyto slavné osoby se totiž rozhodly, že nebudou používat mýdlo a sami sebe a své děti myjí pouze jednou za určitou dobu. Nejzajímavější na celé věci je, že někteří lékaři a dermatologové do jisté míry s tímto názorem souhlasí. Většina lidí pak používá mýdlo, protože chce z povrchu svého těla odstranit nečistoty, kožní maz, pot a bakterie, které se zde zkrátka množí.

JAK TENTO TREND VZNIKL?

Na počátku pravděpodobně stála herečka Mila Kunis, která při jednom rozhovoru uvedla, že své dvě děti, kterým je aktuálně čtyři a šest let, nekoupe každý den. Přiznala také, že už jako malá miminka své děti nekoupala pravidelně. Její partner, Ashton Kutcher, dále dodává, že pokud na dětech vidí špínu, umyjou je, ale pokud se zdají na první pohled čistí, nechají je být.

Podobný názor zastávají i herec Dax Shepard a jeho manželka Kristen Bell, kteří jsou rodiče dětí ve věku šest a osm let. Doslova prohlásili: „Když děti začaly chodit samy spát, někdy jsme je nechali a jen občas zkontrolovali – hele, kdy jsi se naposledy koupal? Jsem velkým fanouškem přirozeného pachu. Jakmile ucítíte obláček, biologie vám dává vědět, že děti musí do vany.“

CO NA TO DOKTOŘI?

K novému trendu se vyjádřila profesorka dermatologie a pediatrie, Kelly M.Cordoro. Podle ní má tzv. „no soap“ trend i své výhody. Pokud se kojenec koupe až příliš často, má vysušenou pokožku protože se mu smývá vrchní ochranná vrstva buněk, přírodních olejů a zdravých bakterií, díky čemuž je pak pokožka náchylná k podráždění a kožním infekcím. Proto je denní mytí z jejího pohledu zcela zbytečné.

HNUTÍ „NO SOAP“ JEDE

Mnoho dermatologů po celých Spojených státech amerických začalo tento trend propagovat. Uznávají pak přístup manželů Kunis a Kutchera, kteří se denně myjí pouze v podpaží a intimních zónách. Z pohledu dermatologů tak není sprchování obden žádný problém.

Podle doktora C. Brandona Mitchela z Univerzity George Washingtona se většina lidí dokonce myje nadměrně. Rituálem každodenního sprchování ze své pokožky odstraňujeme mimo jiné i přírodní maz a zároveň narušujeme ekosystém bakterií, které pomáhají naší imunitě. Jeho doporučení je takové, že bychom se měli koupat maximálně dvakrát týdně. Pokud se již koupete každý den, máte si omýt mýdlem jen podpaží, intimní partie a chodidla, což jsou části produkující nejvíce sekretů.

PENÍZE A EKOLOGIE AŽ NA PRVNÍM MÍSTĚ

Poslední výhodou je pak rozhodně úspora vody a elektřiny či plynu na ohřev teplé vody. Podle statistických údajů spotřebují domácnosti v České republice denně až 90 litrů vody na osobu. Navíc díky menšímu používání kosmetických přípravků budete přeci jen o trochu více šetřit naše životní prostředí.

Zdroj: Prozeny.cz (odkaz)