PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Zde právě nastává ten největší omyl. Do mrazáku patří pouze některé vybrané potraviny ve speciálních obalech, zatímco jiné potraviny mohou být po zmrazení dokonce nebezpečné nebo minimálně hůře stravitelné. Mrazem se totiž mění konzistence některých potravin, a to se právě podepíše mimo jiné i na kvalitě a chuti. Připravili jsme pro vás několik potravin, které do mrazáku rozhodně nedávejte.

Vajíčka ve skořápce

Vajíčka obsahují velké množství vody a tekutiny obecně. Vlastnost tekutiny při teplotách pod bodem mrazu je, že se rozpíná. Naproti tomu skořápka je pevného složení a je naprosto neelastická. Pokud se tekutina ve vajíčku začne rozpínat uvnitř pevné skořápky, dojde k explozi a skořápka praskne. Díky tomu se dovnitř můžou dostat škodlivé bakterie z mrazáku i z povrchu skořápky, které jsou znečištěné od slepičího trusu.

Foto: Pixabay

Mléčné výrobky

Pokud dáte do mrazáku mléčné výrobky, pravděpodobně zůstanou i nadále poživatelné. Nicméně mléčné výrobky, jako jsou sýry, tvaroh, jogurt či mléko se působením mrazu vysráží a vysuší. Navíc díky mrazu se může v případě tvarohu či jogurtu oddělit voda od mléčných kultur a výsledná konzistence bude skutečně nevábná.

Produkty z vajec

Ze stejného důvodu, jako se nedoporučuje dávat do mrazáku mléčné výrobky, se nedoporučuje dávat ani výrobky z vajec, jako je majonéza, pudink či krémy. Jejich konzistence po vytažení bude odpuzující sraženina, na kterou nebudete mít chuť.

Ovoce a zelenina

Nejčastější chybu pak lidé dělají, když do mrazáku dávají čerstvou zeleninu a ovoce. I u zeleniny a ovoce je největší problém s vodou. Voda se mrazem rozpíná, čímž naruší strukturu ovoce a zeleniny. Po rozmrazení tato voda vyteče a vám zbude jen nevzhledně vypadající zelenina. Například paprika po rozmrazení vypadá, jako by byla shnilá. Nedoporučuje se tak zamrazovat melouny, jablka, brambory, listovou zelenin, papriky, okurky či celer. V krámě tuto zeleninu prodávají i mraženou, ale v jejich případě se mrazí speciální technologií, tzv. šokem, takže nedochází k takovému porušení struktury.

Bylinky

Pokud si chcete zamrazit čerstvě natrhané bylinky či medvědí česnek, budete nemile překvapeni po jejich rozmrazení. Jejich chuť bude naprosto nulová a budou chutnat po trávě. Navíc jejich konzistence bude víceméně kašovitá.

Opakovaně rozmrazené potraviny

Někdy se stane, že vytáhnete z mrazáku knedlík, který celý nesníte, a tak se rozhodnete dát zbytek zpět. Toto je přísně zakázáno všemi doktory, protože po opětovném zmrazení potravin, masa a mořských plodů dochází k množení podhoubí a bakterií, které mohou při nejmenším vyvolat průjmy a trávicí obtíže. Toto upozornění platí i pro potraviny zamrazené a zakoupené v krámě. Někdy se stane, že vám cestou domů rozmrznou. V tomto případě je musíte spotřebovat nebo si na jejich přepravu pořídit chladící tašku.

Zdroj: Cnet.com (odkaz)