PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: archiv Žádný Špeky / autor Lukáš Erlebach

Vanilkové rohlíčky jsou v dnešní době tradičním vánočním cukrovím a již jejich vůně v nás probouzí vánoční atmosféru. Původ tohoto cukroví není zcela jasný, ale nejpravděpodobnější verze nás zavede do 15. a 16. století do císařské Vídně.

Tu totiž v roce 1529 a v roce 1683 obléhali osmanští Turci. Rakousko ubránilo své hlavní město a na počest druhého vítězství místní pekaři připravili laskominu ve tvaru půlměsíce, který byl odjakživa znakem Osmanské říše i dnešního Turecka. Bohužel se neví, zda to byly klasické slané rohlíky nebo sladké rohlíčky.

PODÍVEJTE SE NA NÁŠ ZDRAVÍ RECEPT NA ROHLÍČKY, KTERÉ SE NELÁMOU

Vánoční vanilkové rohlíčky nesmějí chybět na žádném stole. Díky stresu a spěchu před Vánoci ale nestíhají někteří lidé toto cukroví napéct, proto spoléhají raději na supermarkety a obchody. Rohlíčky z obchodu ale nebudou nikdy tak dobré a jemné jako ty domácí.

Největší starosti pak mají hospodyňky s tím, aby se jim vanilkové rohlíčky nerozsypaly či nepraskly. Naštěstí máme recept, který je zdravý, jednoduchý a hlavně vám zaručí, že se rohlíčky nikdy nerozpadnou. Receptů však existuje mnoho, ale obecně se dá říci, že základní ingredience jsou hladká mouka, máslo, vanilkový cukr a ořech.

Historicky se používali vlašské ořechy, ale dnes se objevují spíše recepty s lískovými oříšky, mandlemi nebo arašídy. Náš recept pak respektuje tradice a používá tradiční vlašské ořechy, ale hladkou mouku jsme nahradili celozrnnou, která nám zajistí právě to, aby se rohlíčky nelámaly.

Jsou vanilkové rohlíčky zdravé

O Vánocích se většinou nikdo o zdraví nestará a i původní recept na rohlíčky není příliš zdravý. V našem podání jsme však tento nezdraví recept odlehčili a použili méně másla, méně cukru a mouku jsme nahradili celozrnnou. V případě potřeby můžete nahradit cukr zdravější fruktózou. Pokud se zajímáte o veganskou alternativu, stačí vynechat žloutek a místo másla použít veganskou alternativu.

Několik zajímavostí

  • Vanilkové rohlíčky jsou jen přeložené z původního rakouského označení VanileKipferl

  • Vanilkové rohlíčky mají za sebou několikasetletou historii, ale cukroví obecně je pak o mnoho let starší a souvisí s pohanskými obřady k oslavám zimního slunovratu

  • Vanilkové rohlíčky lze připravit i ve zdravé úpravě vhodné i pro diabetiky, viz náš recept

Zdroj: Jimeto.cz (odkaz)