PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: archiv Žádný Špeky.cz/ autor Lukáš Erlebach

Co to jsou vafle?

Historie vaflí pak sahá až do počátku 14. století. Ve středověku patřilo toto jídlo mezi obvyklé pokrmy v belgických vesnicích na oslavu konce sklizně. Původní recept se skládal z mouky, vajec, mléka, tuku a cukru a vafle jako takové se pekly na rozžhaveném kousku železa.

Vafle se pak pekly v několika typech a velikostech, což záviselo především na bohatství dané oblasti či vesnice. Vliv samozřejmě měla i skladba potravin, které měla vesnice k dispozici. Dle tradice se vafle konzumovaly jen dvakrát za rok, a to na masopustní úterý a na Nový rok.

Video recept na nejzdravější vafle zde:

Co říkají legendy?

Podle nejznámější legendy měl být recept na vafle vytvořen na zakázku pro biskupa z Lutychu. Odtud pak pochází druhý nejznámější druh vaflí, vafle lutyšské neboli Liége. Z biskupského paláce se prý rozšířily mezi chudý prostý lid. Zajímavé je, že celosvětová popularita vaflí přišla až o několik století později.

Konkrétně vděčíme výstavě EXPO 1958 v Bruselu, kde byly právě tyto vafle prezentovány. Belgičané však tvrdí, že ty jejich pravé vafle jsou jen sypané moučkovým cukrem. Pravdou však je, že si na ně může každý dát, co chce. Přímo v Belgii pak narazíme na každém rohu na stánek, kde jsou desítky druhů vaflí kombinujících nejrůznější ovoce, polevy a šlehačky.

Další varianty

Belgie však není jedinou zemí, kde se tyto placky dělaly. V Polsku se zhruba ve stejné době dělaly velice podobné placky pod jménem gofry. Ostatně toto těsto je tak jednoduché a skládá se z běžných surovin, jako je mléko, mouka, cukr, atd., že byste zřejmě nějakou obdobu placek sypaných cukrem či politých medem našli v každé evropské kuchyni.

Nicméně belgická vafle by měla mít obdélníkový tvar, měla by být tenká a po upečení by měla být velká a nadýchaná. Povrch by však měl zůstat křupavý. Další specifikum je mřížkový tvar. Jedinou nevýhodou v případě vaflí je fakt že je nemůžete dělat bez speciálního vaflovače. Pokud si chcete vystačit pouze s plotnou a pánvičkou, musíte se spokojit s obyčejnou plackou. Pokud ji však potřete marmeládou a zasypete ovocem, určitě zapomenete na obdélníkový tvar i na mřížky.

Vafle jsou však již z principu poměrně nezdravé, ale existují i zdravější varianty, jako je například náš recept s celozrnnou špaldovou moukou a medem. Navíc jsme místo šlehačky použili zakysanou smetanu a na ozdobení hrst čerstvého ovoce. Celý recept pak můžete shlédnout na videu výše.

Zdroj: Radiozurnal.rozhlas.cz (odkaz)