Foto: Žádný Špeky/ autor Lukáš Erlebach

V historii byly obecně polévky považovány za jídlo chudých, protože umožňovala z mála levných surovin nakrmit celou chalupu. Druhým účelem, pro který se připravovaly polévky jsou jejich zdravotní účinky. V našich končinách bývali lidé pracovití, a proto potřebovali hutnou a vydatnou stravu, proto se připravovaly polévky nejčastěji ze zelí, luštěnin a česneku.

V Evropě, zejména ve Francii, se pak připravovali z hořčice, s nudlemi či se podávaly extrémně silné vývary. Na popularitě polévek se podílel i francouzský král slunce Ludvík XIV, který jich prý dokázal sníst i několik misek najednou. Zajímavostí je, že lidový název „oukrop“ původně neoznačoval česnečku, ale směs krup a luštěni. Slovní spojení oukrop a česneková polévka poprvé použila až Dobromila Rettigová.

PŘEHRAJTE SI NÁŠ VIDEORECEPT ZDE:

CO PROVEDE ČESNEK S NAŠÍM ZDRAVÝM?

Česneková polévka je uznávaná a zdravá hlavně díky česneku, který si napříč historií vydobyl místo téměř zázračné potraviny, a to především pro své silně antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Zároveň je považovaný jako velmi účinný imunitní stimulant. Česnek je bohatý na těkavé oleje, silice, selen, vitamíny A, B,C a E. Právě těkavé oleje a sirné sloučeniny jsou vinni z nepříjemného zápachu, ale na druhou stranu právě těkavé oleje a sirné sloučeniny mohou za léčivé účinky, jako dezinfekční.

Je pak vědecky mnohokrát prokázáno, že česnek snižuje riziko onemocnění aterosklerózou, ředí krev, minimalizuje tvorbu krevních sraženin a snižuje hladinu cholesterolu. Tím vlastně předchází mrtvici či infarktu. Již v roce 1858 umístil lékař Louis Pasteur stroužek česneku do Petriho misky spolu s bakteriemi a po nějaké době zjistil, že jsou bakterie mrtvy.

PROČ JÍST POLÉVKY

  • Jde většinou o dietní a nízkokalorické jídlo, které zasytí

  • jde o ideální předkrm, který dokáže připravit sliznici žaludku k příjmu další potravy

  • porce polévky má zhruba 0,3l, což je i významný přísun do pitného režimu

  • v polévce nalezneme veškeré základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy) a mimo to i vitaminy, minerály a vlákninu

  • polévka připravená podle našich receptů dokáže nahradit hlavní chod

  • mají nezastupitelnou pozici při léčení nemocných

  • nabízí variabilitu – můžete ji připravit prakticky z čehokoliv

  • lidé, kteří často jedí polévky, mají méně přijatého tuku a nižší hladinu cholesterolu.

  • Polévka před hlavním chodem dokáže snížit energetický příjem při obědě o 20%

Zdroj: Denik.cz (odkaz), Novinky.cz (odkaz)