Foto: Pixabay

I když brambory přišly do naší kuchyně teprve s objevením Ameriky, dokázaly se tu pořádně zabydlet a nyní jsou neodmyslitelnou součástí zdejších pokrmů. Jejich popularita spočívá především ve snadném a levném pěstování i ve výživových hodnotách, protože obsahují mimo jiné vitamin B, hořčík, železo, mangan, draslík nebo zinek.

Jejich velkou nevýhodou však je vysoký glykemický index. Poměrně překvapující je pak zjištění, že velké množství lidí tuto základní potravinu stále neumí připravit. Základní chybou je špatný výběr brambor. Většina lidí se domnívá, že jsou prostě jen brambory. Ale na každý druh přípravy existuje specifická odrůda, která právě tou přípravou uvolní nejvíce chuti a vitaminů.

Foto: Pixabay

Základní je pak rozdělení na tři varné typy. Typ A je ideální pro přípravu bramborového salátu a také k vaření ve slupce. Varný typ B je pak přímo ideální na pečení a grilování, i když je také možné ho použít do zeleninového salátu. Varný typ C se pak má používat na bramborovou kaši, bramboráky, knedlíky a všude, kde se musí brambory nastrouhat nebo rozvařit.

NA CO NESMÍME ZAPOMENOUT?

Mnoho lidí a bohužel i profesionálních podniků brambory opláchne a oškrábe. Poté je již běžně vaří. Je však naprosto nezbytné brambory omýt ještě jednou, a to po oloupání. V tomto případě nejde ani tak o hygienu, jako spíše o chuť.

Brambora má po oškrábání na svém povrchu poměrně hodně škrobu a ten může nepříjemně ovlivnit chuť. Pokud bramboru opláchneme, tento škrob z ní smyjeme a pokrm je rázem chutnější. Zároveň škrob je sacharid a omytím brambor docílíme alespoň trochu nižšího množství sacharidů.

V případě mytí brambor pak nestačí je jen ponořit do hrnce s vodou, ale je zapotřebí je důkladně omýt. Ideální je pak nechat brambory namočené ve vodě přes noc. Pokud budou pod vodou, nemusíte se bát ani toho, že zhnědnou. Jako vedlejší efekt toho, že budou dlouho namočené je, že se rychleji uvaří.

Zdroj: AAZdravi.cz (odkaz)