POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Snad každý se někdy dostal do situace, že si chtěl dát k snídaní čerstvé pečivo a zjistil, že není ani to včerejší. Proto se někteří lidé poučili a pro jistotu dávají některé pečivo do mrazáku na horší časy. Druhou variantou je, že někde mají v akci housky či chleba a my si mneme ruce, jak jsme ušetřili.

Málokdo však ví, že právě tímto krokem sice můžeme ušetřit pár halířů, ale ve finále to zaplatíme vlastním zdravím. Pečivo je bezesporu jednou ze základních potravin asi v každé domácnosti. Vychází to i z historie, kdy se dělaly různé placky či chleby jako základ všeho.

Životnost této základní složky naše jídelníčku je však pouze několik hodin nebo maximálně dnů. Prodloužit trvanlivost je pak prakticky nemožné a každý jistě zažil, že i když ho uchovával v suchu, tak mu pečivo zplesnivělo. Právě plíseň je odvěkým nepřítelem pečiva, a to i toho, které dáme do mrazáku.

Foto: Pixabay

To si ale bohužel většina lidí neuvědomuje a dobrovolně riskuje své zdraví. Začneme však od začátku. Ve vzduchu se od přirození vyskytuje mnoho plísní, protože plíseň funguje jako přirozený kompost, protože dokáže rozložit prakticky jakoukoliv potravinu.

Ne každá plíseň je však viditelná. U pečiva je plíseň již 48 hodin po vytažení z trouby, prozatím je ale pouhým okem neviditelná. Co si budeme povídat, v supermarketu nemusí být všechno pečivo denně čerstvé. Kolikrát se to vozí z pekárna z druhého konce republiky s tím, že i tam to mohlo den stát. V praxi tak v krámě dostanete čerstvě přivezené pečivo, které je ale již 48 hodin od vytažení z pece.

Viditelná začíná být až 3.-5. den od dopečení. To však samozřejmě závisí na druhu pečiva. V případě, že zkonzumujete pečivo obsahující plíseň, může si přivodit skutečně závažné zdravotní problémy.

PEČIVO V LEDNICI

Je fakt, že v lednici je teplota kolem 4 stupňů Celsia a při této teplotě již bakterie moc nepracují. Proto některé lidi může napadnout dát pečivo do lednice. V případě pečiva to však není vůbec šťastná volba. Kvůli neustálému otevírání a zavírání dveří v ledničce se v ní nachází poměrně velké množství vlhkosti.

A vlhkost je právě ten element, který ještě tvorbu plísně podporuje. Nehledě na to, že se v lednici nachází samo od sebe spousta bakterií z jiných potravin nebo z originálních obalů z krámů, ve kterých potraviny do lednice dáváme. Stejně tak je smrtelná kombinace dát do lednice pečivo v igelitovém pytlíku, ve kterém se ta vlhkost ještě znásobuje.

PEČIVO V MRAZÁKU JE ÚSPORA, SKUTEČNĚ?

„Dáme si to do mrazáku na horší časy, rychle to zmrzne, a potom to bude zase jako čerstvé.“ No mrazák sice dokáže mrazem zastavit proces plesnivění, ale zde můžou být hned dva problémy. Buď můžete koupit pečivo, které je v krámě již dva dny, je stále dobré a měkké, ale již se zde vyskytuje skrytá plíseň.

Druhý problém je, když je pečivo až moc čerstvé, prakticky ještě teplé a v igelitu to dáte hned do mrazáku. V tomto druhém případě totiž dochází k zapaření a opět se urychlí tvorba plísně. Ať už to děláte první či druhým způsobem jedno je jisté, po vytažení z mrazáku necháváte pečivo jen tak volně při pokojové teplotě roztát.

V té době ale propukne plíseň naplno, protože opět je to v igelitovém pytlíku, při rozmrazování je pečivo vlhké a všude je teplo. Navíc se k životu probouzejí plísně, které mají ideální prostředí pro rozmnožení se. V praxi, když je pečivo rozmrazené, ho můžete hodit akorát do koše, protože je již zdraví škodlivé a nejedlé. Pokud se tedy nechcete přiotrávit plísní či si způsobit závažné zažívací potíže, snažte se mít pečivo vždy čerstvé a nebo raději žádné.

Zdroj: CtiDoma.cz (odkaz)