Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Fazolová polévka

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

45

minut
Calories

43

kcal

Suroviny

  • hrst červených fazolí nebo konzerva červených fazolí ve slaném nálevu

  • 1 konzerva sekaných rajčat

  • 200g květáku

  • 1 mrkev

  • 50g celeru

  • 1 petržel

  • 1 cibulka

  • 1l zeleninového vývaru nebo vody

  • 2 stroužky česneku

  • sůl

  • pepř

Postup

  • do rozpáleného kastrolu dáme trochu oleje

  • nejdříve si opečeme cibuli do sklovata. Následně přidáme na malé kostičky pokrájenou zeleninu, tj. mrkev, celer, petržel a květák.

  • Vše promícháme a necháme změknout

  • po zhruba 5 minutách přidáme nasekaná rajčata

  • zamícháme a necháme ještě trochu prohřát dalších 5 minut a poté zalijeme litrem zeleninového vývaru nebo vody a vaříme 15 minut do změknutí zeleniny

  • následně přidáme předvařené fazole nebo fazole z konzervy a necháme vařit dalších 15 minut. Poté osolíme a opepříme. Na závěr dochutíme a přidáme česnek a necháme na vypnuté plotně ještě pár minut odležet.

TIP

  • Opečením zeleniny docílíme krásně přirozeně nasládlé chuti.
  • Lepší jsou nasekaná rajčata z konzervy, protože pochází ze Španělska či z Afriky, kde je teplo. Díky tomu jsou sladší a mí o mnoho výraznější rajčatovou chuť, které nedocílíme ani domácími rajčaty.
  • Kdo chce může přisladit cukrem nebo přikyselit citronem
  • Můžeme dozdobit zakysanou smetanou