PŘEHRAJTE SI NAŠÍ VIDEORECENZI ZDE:

Foto: Pixabay

V dnešní době si můžeme vybírat hned z několika kategorií s tím, že nejlevnější konvice se dají pořídit za cca 400 Kč a ty nejdražší jdou pak do tisíců korun. Asi nejlepší konvice i v poměru cena a výkon jsou pak v hodnotě okolo 1 000 Kč. Do naší redakce dorazily hned tři konkurenční konvice, které jsou cenově všechny z kategorie do 1 000 Kč. Jde tedy o objektivní srovnání třech modelů, které všechny navíc mají možnost nařízení teploty. Pojďme se podívat, jak tento test dopadne.

ROHNSON R-7660

Jako první jsme testovali rychlovarnou konvici Rohnson R-7660. Tato konvice je nerezová o objemu 1,7 litru a na první pohled vás zaujme její krásný vzhled a robustnost. Po připojení do elektřiny se ozve tón a pod nápisem Rohnson se rozsvítí malý displej s ukazatelem aktuální teploty vody.

Na pravé straně ve spodní části je pak kulaté kolečko, které má na sobě značku power button a se kterým se dá otáčet. Při otáčení můžeme měnit na displeji cílovou teplotu v ropětí od 40 °C do 100 °C. Díky možnosti ohřívat vodu na 40 °C je vhodná i pro přihřívání dětských příkrmů či ohřívání dětského mléka. Jednotlivé stupně se pak používají pro jednotlivé nápoje.

Pro kávu použijete například 80 °C, pro zelený a bílý čaj 60 °C, atp. Výkon této konvice je pak standardních 2000 W, což je v dnešní době spíše průměr. Dno konvice je nerezové a ukrývá pod sebou topné těleso. Zároveň má konvice i několik bezpečnostních funkcí, jako automatické vypnutí či ochranu proti přehřátí bez vody.

Potěšilo nás široké hrdlo, které umožňuje vcelku pohodlně nalévat vodu buď z kanystru nebo z kohoutku. Největší nevýhodou této konvice je umístění ukazatele hladiny vody v konvici. Je totiž ukryt přímo pod držadlem konvice a navíc čísla na něm nejsou dobře viditelná. Musíte tedy zkoušet různé pozorovací úhly a různou intenzitu světla, aby se vám tam zableskla aktuální hladina vody.

Foto: poskytnuto společností ElectroWorld, se souhlasem společnosti

VIVAX WH-180TC RYCHLOVARNÁ KONVICE

Další testovanou rychlovarnou konvicí je Vivax WH-180TC, která je o něco větší než předchozí model, protože pojme až 1,8 litru. Zároveň má také vyšší výkon, a to 2 200 W, což na jednu stranu znamená vyšší spotřebu elektriky, na druhou stranu máte rychleji ohřátou vodu. Jde tedy jen o to, co preferujete, zda úsporu a čekání nebo rychle hotovou snídani.

Na rozdíl od první konvice je tato vyrobena ze skla s krásným stylovým LED podsvícením, které se mění v závislosti na nastavené teplotě. Na skle máte dobře viditelným černým písmem napsané jednotlivé úrovně hladiny vody v konvici. Velice příjemné je pak držadlo, které perfektně padne do ruky.

Při nalévání vody z vrchu jsme nezaznamenali problém, a to ani z kanystru či z kohoutku. Velice příjemně jsme pak byli překvapeni při nalévání horké vody z konvice do hrníčku, protože voda tekla oproti jiným konvicím usměrněným proudem a nikde nestříkala.

Zároveň díky pohodlnému držadlu si ani neopaříte ruku od páry stoupající z tekoucí vody. Nevýhodou této konvice je pak možnost ohřátí vody jen v rozpětí 60 °C až 100 °C, protože předchozí model umožňoval ohřev již od 40 °C. I u tohoto modelu je uváděno, že je vhodný pro ohřev dětských příkrmů a dětského mléka, ale 60 °C je trochu moc a bude zapotřebí příkrm nechat trochu vystydnout.

I přesto hodnotíme tuto konvici velice pozitivně a můžeme ji jen doporučit, protože je velice stylová, má krásné podsvícení, je pohodlná do ruky a hlavně jak již bylo řečeno výše, dobře se z ní nalévá voda a ruce si neopaříte. Konvice pak dále disponuje funkcí udržování teploty, automatickým vypnutím a zvukovým signálem.

ECG RK 1777 COLORE

Poslední z řady testovaných rychlovarných konvic je ECG RK 1777 Colore, která má oproti modelu Vivax spíše válcovitý tvar. Konvice má spodní část vyvedenou v nerezu a zbytek je krásně skleněný. Tato konvice má objem 1,7 litru a výkon až 2200 W, čímž se řadí do kategorie konvic s rychlejším ohřevem.

To je jistě velice příjemná vlastnost. Tento model, stejně jako model Vivax, umožňuje nastavit teplotu ohřevu v rozpětí od 60 °C do 100 °C. Varné sklo je podsvíceno LED světlem, které neindikuje cílovou nastavenou teplotu vody, ale odkazuje na aktuální teplotu vody v konvici. Již od pohledu tedy poznáte, zda je voda vařící nebo vlažná či studená.

Mnoho lidí, obzvláště kolem velkých měst, mají problém s vodou, protože z kohoutku teče voda přesycená chlorem. To může být pro některé citlivé lidi velice nepříjemné a může to způsobit i velice závažné trávicí problémy. Bohužel v tomto případě nepomůže převařit vodu v běžné konvici. Naštěstí tato konvice má funkci dechlorace, což znamená, že se voda vaří na 100 °C po dobu alespoň tří minut. Samozřejmostí u této konvice je pak bezpečnostní systém v podobě ochrany proti přehřátí.

Chtěli bychom velice poděkovat ElectroWorldu za zapůjčení výše uvedených rychlovarných konvic k testování

Zdroj:  uživatelské hodnocení redakce Žádný Špeky, informace poskytnuté společností ElectroWorld