Foto: Pixabay

Osobní potřeby jsou na prvním místě

Existuje sice doporučená základní výbava domácí lékárničky, ale její obsah je třeba vždy přizpůsobit aktuálním potřebám členů domácnosti. Specifickou výbavu vyžadují například senioři, chronicky nemocní či lidé se sníženou imunitou. Lišit se bude lékárnička rodiny s malými dětmi od lékárničky single aktivního sportovce. Vždy proto platí, že základem každé lékárničky by měly být léky, které se v dané domácnosti užívají nejčastěji.

„Většinu nezávažných a nekomplikovaných zdravotních problémů lze zvládnout samoléčbou. Osobní lékárnička by měla být vždy vybavená již ověřenými a vyzkoušenými léky na nejběžnější zdravotní potíže. Míváte-li například časté problémy se zažíváním, je vhodné mít po ruce přípravky k podpoře trávení, pokud rádi sportujete, neměli byste zapomenout na přípravek na namožené svaly,“ doporučuje PharmDr. Tomáš Lukš, ředitel EUC lékáren. 

Co nesmí scházet

Mezi přípravky, které jsou vhodné pro každou domácnost, patří především kvalitní a účinná dezinfekce, volně dostupné léky proti horečce a bolesti, léky na zmírnění běžného nachlazení a menších viróz. Kromě léků existuje i všeobecná sada prostředků, které by měly mít své místo v každé lékárničce. Jsou to náplasti, obvazy, jednorázové latexové rukavice, nůžky, pinzeta a teploměr. Domácí lékárnička by také měla být vybavena přípravky na drobné úrazy, s nimiž se setkáváme v každodenním životě: popáleniny, poranění nožem v kuchyni nebo při práci na zahradě. 

Foto: Pixabay

Lékárnička během pandemie

Poslední roky, kdy nám do života citelně zasáhla pandemie koronaviru, se domácí lékárnička rozšířila i o antibakteriální přípravky, sadu respirátorů či antigenní samotesty. „Je nutné brát v potaz, že domácí rychlotesty umí potvrdit nákazu jedině na vrcholu infekčnosti, navíc nemusí být dostatečně citlivé. Samoodběr bez pomoci školeného zdravotníka, tak bude mít vždy menší výpovědní hodnotu,“ upozorňuje PharmDr. Tomáš Lukš. Jde o orientační vyšetření, a ani negativní výsledek stoprocentně nezaručí, že nejste nemocní. Pokud tedy máte podezření, že jste se nakazili koronavirem, objednejte se raději na PCR test. Ten dokáže nemoc přesně detekovat. 

Pozor při pravidelném užívání léků

U seniorů nebo chronicky nemocných pacientů jsou další důležitou součástí jejich lékárničky dlouhodobě užívané léky. Je vhodné pravidelně kontrolovat jejich zásobu a pokud jde o léky na předpis, nezapomínat včas požádat svého lékaře o recept. Správné a řádné užívání léků je často významným faktorem pro účinnou léčbu. Například alergici by neměli v období zimního klidu zapomínat na své onemocnění a s přípravou na pylovou sezónu začít včas – objednat se k alergologovi pro léky, obnovit zásoby nosních a očních kapek. „Než se ale pustíte do doplňování zásob, nejprve dobře uspořádejte a roztřiďte přípravky, které již doma máte. Prošlé nebo neznámé léky bez krabiček do lékárničky rozhodně nepatří,“ varuje PharmDr. Tomáš Lukš

 Zásady péče o domácí lékárničku

Všechna léčiva a zdravotnické prostředky je vhodné uchovávat na jednom místě, ideálně v uzavíratelné skříňce nebo boxu. Nejvhodnějším místem pro domácí lékárničku je temné a suché místo mimo dosah dětských ručiček. „Je třeba mít systém a k nákupu v lékárně přistupovat rozumně. Bezhlavé nakupování všech druhů volně prodejných léků, které jsou zrovna v akci, není příliš moudré. Pamatujte, že každé léčivo má své datum spotřeby. Snažte se proto vyhnout zbytečnému hromadění,“ dodává PharmDr. Tomáš Lukš.

Datum expirace uvedené na obalu (zejména tekutých) přípravků často platí pouze tehdy, když obal nebyl poškozen. Po otevření pak bývá použitelnost některých přípravků omezená. Například většina mastí a krémů vydrží jen šest měsíců po otevření, a to i v případě, že doba spotřeby uvedená na tubě je delší. Všechny přípravky je vhodné uchovávat v původních obalech spolu s příbalovými letáky. Prošlé nebo nespotřebované léky pak nevyhazujte do popelnice, ale odneste je do lékárny, která zajistí jejich bezpečnou likvidaci.

Samoléčba není vždy to pravé

„Léky pomáhají pouze tehdy, když jsou užívané správně. Pokud nedodržujete dávkování nebo interval mezi užitím léku, výsledný efekt může být zcela opačný. Nesprávně užívané medikamenty mohou vážně poškodit zdraví. Způsobit zdravotní komplikace mohou i volně prodejné léky, které snadno seženete v každé lékárně – třeba obyčejný paralen nebo kapky do nosu, zdůrazňuje PharmDr. Tomáš Lukš. Proto před užitím jakéhokoliv léku, u kterého si nejste stoprocentně jisti, se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. 

Zvýšenou pozornost vyžaduje i domácí léčba dětí – i tam platí, že je vhodné užívání léků konzultovat s odborníkem. Složení léčivých přípravků určených dětem se výrazně odlišuje od složení léků určených pro dospělé, a proto existuje celá řada léků, které se dětem podávat nesmí. Zásadní je mít zkrátka na paměti, že domácí lékárnička by měla sloužit pouze jako pomoc v akutních situacích a při řešení běžných zdravotních problémů. 

Zdroj: tisková zpráva skupiny EUC