PŘEHRAJTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Jedním takovým přírodním zázrakem je černý bez, který vykvétá každoročně na jaře a celé své okolí zaplaví nádherná omamná vůně jeho květů. Z květů černého bezu se pak připravuje čaj, med, limonády, šťávy, sirupy nebo dokonce smažené bezové řízky.

ČERNÝ BEZ A ZDRAVÍ

Černý bez se používá v lidovém léčitelství již od nepaměti, a to nejen u nás, v Evropě, ale také v Asii i severní Americe. Zajímavé je, že v každé zemi či oblasti se používal na něco jiného. V Řecku se používal jako výborný lék proti kataru a přebytku hlenu, kdežto v Itálii, Belgii, Francii, Německu a Anglii byl v lidovém léčitelství používán jako diuretikum, pro své protizánětlivé vlastnosti či pro snižování otoků a mírnění bolestivých stavů.

Foto: Pixabay

V dobám středověku byla údajně používána bezová voda k odstraňování a redukci pih a zároveň zesvětlení pigmentu na kůži. Obecně lze konstatovat, že bez (ať už plod nebo květ) můžete velice často nalézt v různých sirupech či jiných produktech určených proti nachlazení a chřipce.

BEZ LÉČÍ

Bez, respektive jeho květ, se používá jako doplněk stravy v podobě tekutých extraktů, tinktur či obyčejných kapslí. Má pozitivní účinky na snížení rizik vzniku kardiovaskulárních onemocnění, hyperlipidémii a je prospěšný při různých respiračních onemocněních. Dále pak dokáže stimulovat naši imunitu či úspěšně bojuje proti zánětu dásní.

KDY ANO A KDY NE

Bez, ač je velice zdraví, by neměl být konzumován jen tak bez rozmyslu. Jeho větší konzumaci je vždy dobré probrat se svým lékařem. Není totiž vhodný v případě, že trpíte srdeční arytmií, tachykardií, nízkým krevním tlakem, rakovinou, dermatologickými potíži, cukrovce, při anorexii i při dalších onemocněních. Pozor by si také měly dát těhotné i kojící.

Pokud se černým bezem předávkujete, můžou se objevit i vedlejší účinky v podobě průjmů, křečí či slabosti. Navíc, aby toho nebylo málo, tak černý bez je i v kontraindikaci s některými dalšími bylinami a léčivy. Proto je zapotřebí skutečně nic nepodceňovat a raději se poradit s odborníkem.

BEZ A KOSMETIKA

Své uplatnění najde bez černý i v kosmetice. Důkazem toho je jeho široké použití extraktu, který je účinným antioxidantem, chrání pokožku i vlasy nebo hojí poškození kůže. Jeho nejoceňovanější vlastností je skutečnost, že pro své antioxidační vlastnosti snižuje známky stárnutí pleti i snižuje viditelnost malých vrásek. Zvláště ženy ocení, že zmenšuje póry a podporuje  napínání pokožky.

Zdroj: vitalweb.cz (odkaz)