Foto: Pixabay

Káva je kouzelný nápoj, bez kterého si mnozí z nás neumí představit své ráno. Nejen, že nám chutná a je to náš životabudič, ale také je prospěšná našemu zdraví. Podle odborníků obsahuje káva zhruba 200 látek, které mají mít pozitivní dopady na naše zdraví. Jedná se především o polyfenoly, to jsou v podstatě antioxidační látky, pro které je veleben i zelený čaj nebo červené víno. Zároveň bychom zde našli vysoký obsah draslíku a hořčíku, které jsou pro naše zdraví zcela nezbytné.

Jaké jsou hlavní důvody, proč pít kávu?

#1 snížení rizika rakoviny

Káva je díky antioxidačním účinkům preventivní zbraní proti některým druhům rakoviny. Vědecké týmy prokázaly, že již dva šálky denně snižují riziko výskytu rakoviny dělohy až o 7 %.

#2 balzám pro játra

Je to až k nevíře, ale podle odborníků by měly již 3 šálky černé kávy denně ochránit před cirhózou jater. Obecně pak káva zmírňuje negativní účinky alkoholu.

#3 cukrovka

Při pravidelné konzumaci černé kávy je snížené riziko vzniku diabetes mellitus 2.typu, známé jako cukrovka. Důvodem je fakt, že díky kávě se nám vylučuje množství peptidů do trávicí soustavy, čímž dochází ke snížení hladiny glukózy v krvi.

#4 cholesterol

Existuje na světě mnoho potraviny, které zvyšují naši hladinu cholesterolu. Káva však mezi ně určitě nepatří.

#5 srdce

Káva obsahuje kofein, čímž dochází v našem těle k uvolnění hormonů kortizolu a adrenalinu do krve. Jde o proces, který má podporovat srdce a zvyšuje srdeční tep. Pokud však trpíte na vysoký či kolísavý tlak, doporučujeme poradit se nejdříve s lékařem.

#6 ledvinové kameny

Pravidelným pitím kávy předcházíte tvorbě močových kamenů.

#7 deprese

Při pravidelném pití 2-3 šálků denně zapříčiníte, že se vám začne v krvi objevovat serotonin, dopamin a noradrenalin, které jsou viník dobré nálady a pocitu štěstí.

#8 astma a bolesti hlavy

Díky uvolňování kortizolu a adrenalinu do krve se zrychluje činnost srdce a tím vlastně dochází k uvolňování našich průdušek.

#9 paměť

Kofein blokuje receptory adenosinu v nervových tkáních. Díky tomu si účinně zlepšujeme stav své celkové paměti.

#10 zuby

Je sice pravdou, že káva obarvuje zuby, ale na druhou stranu zcela prokazatelně působí proti zubnímu kazu. Káva totiž obsahuje speciální látky, které zabraňují šíření bakterií.

Pokud máte kávu rádi a chcete si kávou trochu vylepšit život, doporučujeme pořídit si rozhodně kvalitní kávu, protože nekvalitní může naopak naše zdraví ještě zhoršit. Proto je dobré obrátit se na věrohodného dodavatele, jakým je například kavamonro.cz. Kvalitnější káva bývá sice dražší, ale v případě webu kavamonro.cz můžete využít některou z akcí na čerstvou a kvalitní kávu, ve které můžete nakoupit kávu za hubičku. Možné je také využít novou službu, a to je kávové předplatné, kterým si zajistíte pravidelný přísun čerstvé a kvalitní kávy. Jedná se také o velice originální dárek.

více o akcích na čerstvou kávu zde

více o kávovém předplatném zde