POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

Asi nikdo nechce mít cukrovku, infarkt nebo další nemoci, které jen komplikují náš život a kvůli kterým se musíme poměrně hodně omezovat. Existuje i mnoho rad a doporučení odborníků, kterými bychom se měli řídit. Jedná se typicky o doporučení ohledně našeho jídelníčku, zdravého pohybu či psychické pohody.

Není totiž žádným tajemstvím, že tyto nemoci si z větší části způsobujeme sami. Spouštěčem může být jak zvýšená konzumace cukru, tak i zvýšená konzumace tučných jídel. Mimo špatný výběr potravin mohou jako spouštěč u těchto nemocí být také naše zlozvyky.

Foto: Pixabay

Existuje však jeden zlozvyk, který je bohužel v českých domácnostech hojně rozšířený a týká se snídaně. Mnozí lidé se totiž snídani vyhýbají s odůvodněním, že ji nestíhají. Právě tito lidé ale mají větší tendenci přibývat na váze i zvýšené riziko vzniku cukrovky, vysokého tlaku či zvýšené hodnoty cholesterolu.

Mezi lidmi je pak rozšířená fáma, že aby zhubli, musí jídla vynechávat. Místo pěti či šesti jídel za den si tak dají jen dvě nebo tři. Jedním z prvních jídel, které vynechají je pak snídaně a je to vlastně i logické, protože po probuzení si dáte rychlé kafe a jdete do práce a ještě nemáte takový pocit hladu.

Snídani tak nahradíte dřívějším obědem nebo ještě hůře různými sladkostmi a nezdravými svačinkami. Pokud byste do sebe ráno dostali kvalitní jídlo v podobě třeba mysli, měli byste dostatek energie vydržet až do oběda. Ve finále tak do sebe dostanete méně kalorií, pokud si dáte snídani a oběd, než tři svačinky a oběd.

S vynecháním snídaně také hrozí, že budete mít k večeru již hlad a budete tento hlad zahánět i v pozdních hodinách, což také není zcela správně. Energii přijatou takto pozdě večer již určitě do rána nespálíme. Navíc tělo musí přes noc řešit naše jídelní hříchy místo toho, aby si také odpočinulo a zregenerovalo.

zdroj: Medicinenet,com (odkaz)