Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Mazanec, který se vždy povede

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

60

minut
Doba pečení

45

minut
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 60 ml kokosového oleje, můžete nahradit i slunečnicovým

  • 200g celozrnné špaldové mouky

  • 100g jemných ovesných vloček

  • 1 bílek

  • 2 žloutky

  • kůra z jednoho citronu

  • hrst plátků z mandlí

  • 1 droždí

  • hrst mletých vlašských ořechů

  • hrst brusinek namočených v rumu

  • 2 dcl mléka

  • 3 PL medu

Postup

  • Do vlažného mléka si přidáme med a droždí, promícháme a necháme v teple zhruba půl hodinky vzkypět.

  • Do mísy jsme si přeseli mouku a přidáme vločky, kůru z citronu, ořechy, žloutky a špetku sůl.

  • Dále přidáme brusinky, které jsme si naložily den dopředu do rumu. Brusinky přidáme i s rumem.

  • Vše promícháme a jako poslední přidáme kvásek a kokosový olej.

  • Celé těsto alespoň 15 minut hněteme a necháme hodinku v teple kynout. 

  • Vykynutý mazanec přendáme na plech s vymazaným pečícím papírem, nařízneme uprostřed křížek, potřeme jedním bílkem a posypeme hustě plátky z mandlí. 

  • Mazanece pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 45 minut.

TIP

  • Pokud chcete mít jistotu, že se vám mazanec vždy povede, musíte si vyndat veškeré suroviny několik hodin dopředu tak, aby v době přípravy měly pokojovou teplotu, a to i vajíčka.