Foto: Pixabay

Hrášek je jednou z nejstarších plodin, která se k nám dostala s největší pravděpodobností ze Středního východu. Hrášek je ceněný pro svůj obsah zinku a vitamínu B1, které jsou odpovědné za dobré nervy a vlasy (zdroj). Špatnou zprávou je, že nejvíce zdraví prospěšných látek má jako čerství.

Pokud použijete hrášek mražený nebo tepelný zpracovaný, tak se ošidíte o některé látky. Hrášek je dále zásobárnou hořčíku, draslíku, vápníku, železa, vlákniny a nukleových kyselin. Bez nukleonových kyselin se naše buňky jen velice těžko regenerují a následně dochází k projevům stárnutí.

Jelikož je hrách luštěnina, obsahuje i velké množství bílkovin. Zajímavé je, že porce zeleného hrášku obsahuje 14g vlákniny (zdroj), ale tradiční smažený kuřecí řízek má při stejné gramáži jen 2g vlákniny (zdroj). Hrách je tedy jednou z ideálních potravin při dietách.

Vláknina navíc působí detoxikačně, snižuje hladinu cholesterolu i množství tuku v krvi (zdroj). Nevýhodou hrachu je, že na naše trávení působí nadýmavě. Těmto nepříjemným projevům se dá ale předcházet použitím koření nebo konkrétních bylinek.

Mladý zelený hrášek je pak specifikum, protože obsahuje ještě více živin, než hrášek v jiných podobách. Konkrétně zde najdeme nadprůměrný obsah vitaminu A, železa i vitamínů řady B. Hrášek tak můžeme jen doporučit, protože je zdraví a napomáhá našemu zdraví a pokud si ho chcete připravit tak, aby z něj byla lahodná pochoutka, vyzkoušejte naši hrachovou polévku z mladého hrášku.

Zdroj: Rozhlas.cz (odkaz)