POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Foto: Pixabay

VÍCE POHYBU = OKAMŽITÉ HUBNUTÍ

V životě musí panovat určitá rovnováha, a proto je zcela zbytečné, abyste cíleně přemáhali své tělo a běhali deset kilometrů jen proto, abyste pak po večerech mohli jíst, co chcete. Nevyvážená strava vám stejně způsobí, že budete mít tukové zásoby. Tím samozřejmě netvrdíme, že se nemáte hýbat. Pohyb jako takový je obrovským pomocníkem při hubnutí, ale pro dosažení vysněného cíle je zapotřebí přidat i správnou životasprávu.

MÁM SE VŮBEC HÝBAT?

Jak již bylo řečeno výše, pohyb je pro hubnutí důležitý a bez pohybu jen těžké zhubnete. Nemůžete jen ležet na gauči, jíst zeleninu a zdravou stravu a doufat, že vaše břicho samo zmizí. Navíc existuje ještě několik dalších důvodů, proč se určitě musíte hýbat:

  • více svalové hmoty pomůže organismu rychleji spalovat přebytečná kila

  • při pohybu zlepšujete i svou kondici a v budoucnu pocítíte více energie

  • přispívá k duševní pohodě a zlepšuje spánek

  • zároveň při sportu spalujete i část energie, kterou jste získali v potravě

CHCI HUBNOUT BEZ POHYBU

Existují sice způsoby, jak můžete hubnout i bez fyzické aktivity, ale zde hrozí, že nebudete hubnout jen tukovou tkáň, ale také svalovou hmotu. V praxi potřebují svaly asi třikrát více energie pro svůj provoz než tuk, a proto čím více svalů máte, tím rychleji můžete spalovat. Když budete během hubnutí i cvičit, zachováte si alespoň stávající úroveň svalové hmoty.

Foto: Pixabay

AEROBNÍ A KARDIO CVIČENÍ

V poslední době jsou velice populární cviky s nízkou intenzitou, ale náročné časově, jako například aerobní cvičení či kardio trénink. Při těchto cvičeních se vaše srdeční aktivita drží v tzv. aerobní zóně a vy efektivně spalujete tuk. Někoho na aerobní zónu upozorní chytrý fitness náramek, ale někdo se orientuje podle fyzických projevů.

Během aerobního stavu jste totiž zahřátí, máte zrychlené dýchání, ale stále dokážete mluvit ve větách. Všeobecně je pak doporučováno vhodně kombinovat tento aerobní trénink se silovým tréninkem, protože během cvičení posílíte ještě i svalstvo, díky kterému budete spalovat o mnoho více energie ještě několik hodin po tréninku.

CVIČTE BEZ PROHŘEŠKŮ

Někteří lidé se musí do cvičení nutit a chovají se k sobě jako k malému dítěti. Aby se totiž přinutili cvičit, zkouší se za to cvičení odměnit. Váš mozek již pak celou dobu běhání čeká na to, až se vrátíte domů a vezmete si tabulku čokolády. Pokud se však kouknete na to, kolik spálíte běháním kalorií, zjistíte, že po dvou kilometrech spálíte maximálně jeden suchý rohlík.

ŽIVOTASPRÁVA JE VÍCE NEŽ POHYB

Je obecně známo, že strava je důležitější faktor při hubnutí než pohyb. Strava je zhruba čtyřikrát důležitější, ale to neznamená, že bychom se měli vzdát pohybu. Nicméně nejdůležitějším faktorem při hubnutí je co jíme, kdy to jíme a zda jsme v psychické pohodě.

HUBNOUT NEZNAMENÁ DRŽET HLADOVKU

Pokud si myslíte, že zmenšením porcí musíte zhubnout, tak se mýlíte. Pokud si místo celého hamburgeru dáte jen polovinu, nic nevyřešíte a jen bude vaše tělo hladovět. Tělo by zareagovalo tak, že by aktivovalo „úsporný šetřící režim“ a snažilo by se co nejvíce věcí uložit v podobě tuků.

Ve výsledku se pak zpomalí metabolismus a vaše snaha zhubnout by se minula účinkem. Pro lepší pochopení celého konceptu je vhodně uvažovat o stravování jako o celkovém životním stylu či výživovém plánu. Slovo dieta je totiž obecně chápáno jako hladovka, což je špatně.

DŮLEŽITÝ JE I ODPOČINEK

Uvažujeme-li o dietním nebo výživovém plánu, zvažujeme pouze pohyb a stravování. Většinou ale zapomínáme na odpočinek, který dokáže uvolnit náš duševní stav. Navíc jako odpočatí jsme daleko méně ve stresu a tím máme i nižší hladinu stresového hormonu v krvi. Tento hormon mimo jiné způsobuje, že máme neskutečnou chuť na sladké.

Zdroj: LifeHack.org (odkaz), AllinaHealth.org (odkaz), Healthline.com (odkaz)