Foto: Pixabay

V prvních týdnech po vyhlášení lockdownu viděli mnozí ve sportu jeden ze způsobů, jak si zkrátit dlouhý čas v karanténě a zároveň si udržet dobrou fyzickou kondici, posílit obranyschopnost organismu a zahnat chmurné myšlenky. 

Mnozí nepřestali sportovat, pouze změnili své sportovní návyky. Zavřená sportoviště tak například vybízela k nákupu domácích sportovních strojů, jízdních kol, běžecké obuvi nebo trekingových holí. Jak ukázal jeden z průzkumů provedených v prvních týdnech pandemie, Češi se jednoduše z fitness center a bazénů přesunuli do přírody nebo cvičili doma. 

Hlavními pohybovými aktivitami byly chůze, cyklistika nebo cvičení na domácích strojích, přičemž až dvě třetiny populace se snažily udržovat zdravý životní styl včetně pravidelného cvičení.

Omezení přístupu do sportovních center v následujících měsících pandemie ale přispělo k tomu, že nemalá část sportovních nadšenců už se do nich nevrátila. A část lidí – kolem 15 % – přestala sportovat úplně – a ke cvičení se ani vrátit neplánuje.

Cvičební režim mnoha sportovců byl však nepochybně ovlivněn také proděláním covidu. Nemoc je zrádná a její následky mnozí pociťují týdny nebo dokonce měsíce. Mezi nejčastější patří únava, problémy s dýcháním nebo zhoršení srdeční činnosti. Návrat ke sportu tak může být nejen složitý, ale dokáže i vážně ohrozit zdraví jedince.

Rizika odhalí sportovní prohlídka

„Vyšetření v Centru sportovní medicíny doporučujeme všem sportovcům, kteří prodělali onemocnění COVID-19 a potýkají se s jeho následky. Zejména by vyšetření měli absolvovat ti, u kterých se objevily varovné příznaky, jako jsou bolesti na hrudníku, pocity abnormálního bušení srdce nebo nepřiměřené dušnosti při námaze. 

Preventivní vyšetření je vhodné také u jedinců, kteří delší období žili sedavým způsobem života a nyní plánují intenzivní sportovní aktivitu. Rádi však poradíme i všem ostatním, kteří se zajímají o svoje zdraví anebo se po pandemii chtějí dostat zpět do kondice,” říká MUDr. Vojtěch Illinger, sportovní lékař Centra sportovní medicíny v EUC Klinice Liberec.

Co přesně lze zjistit při sportovní prohlídce? Možná rizika kardiovaskulárních onemocnění, vyšetřují se také některé klíčové metabolické parametry. „V rámci sportovních prohlídek nabízíme laboratorní vyšetření moči, hladiny hemoglobinu, jaterní testy, testy sérových hladin iontů, glukózy, železa, vitaminu D a další,” říká Mgr. Pavel Nezbeda, vedoucí laboratoře Oddělení klinické biochemie a hematologie EUC Laboratoří, kde tato vyšetření poskytují. 

Právě společnost EUC, největší poskytovatel ambulantní péče v ČR, nabízí zájemcům také speciální balíček „Zdraví sportovce“, který zahrnuje nejen laboratorní vyšetření, ale rovněž následnou konzultaci s lékařem prostřednictvím telemedicínské služby Lékař online 24/7. Balíček „Zdraví sportovce“ lze snadno objednat online na stránkách EUC Laboratoří.

Vyšetření pro rekreační i profesionální sportovce – od poradenství přes funkční zátěžové testy až po fyzioterapii – lze absolvovat v jednom z Center sportovní medicíny, která jsou k dispozici na klinikách EUC v Liberci a v Ústí nad Labem. „Centrum sportovní medicíny v Liberci disponuje zdravotnickým vybavením na vysoké technické úrovni, laboratořemi a spolupracuje s řadou specialistů z oborů, jako je ortopedie, rehabilitace či kardiologie. Můžeme tak nabídnout komplexní lékařskou péči pro sportovce všech věkových kategorií,“ dodává MUDr. Vojtěch Illinger. 

Zdroj: tisková zpráva zdravotnické skupiny EUC