Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Nejjednodušší domácí chléb

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

75

minut
Kalorie

267

kcal

Suroviny

  • 100 g celozrnné špaldové mouky

  • 100 g žitné mouky

  • 1 vajíčko

  • 2 dcl mléka

  • 50 g másla

  • 1/2 sáčku sušeného droždí

  • sůl

  • pepř

  • hrst semínek na posypání

Postup

  • Nejdříve si vytvoříme kvásek - do misky si dáme trochu mléka pokojové teploty, cukr, droždí, trošku soli a 1 PL celozrnné mouky a necháme tak půl hodinky vzejít

  • Do mísy si dáme žitnou mouku, celozrnnou mouku, vajíčko, máslo, kvásek a vypracujeme hladké těsto. 

  • Pokud je těsto suché, přidáme mléko. Poté necháme těsto vykynout zrhuba 30 minut, ale můžeme i dvě hodiny.

  • poté těsto přehýbáme viz video, aby nám vzešel krásný chléb. 

  • Formu na biskupský chlebíček jsme si vymazali máslem a vložíme do ní naše těsto. To také potřebe máslem a posypeme požadovanými semínky. 

  • Vše pak dáme do trouby na 230 stupňů na 10 minut a poté snížíme teplotu na 200 stupňů a doděláváme dalších 20 minut.

TIP

  • Pro vylepšení chuti můžeme do chleba přidat kmín, česnek, smaženou cibulku nebo nějaké bylinky.